O TOME SE GOVORI: Pilula protiv raka – istine i zablude

Svijet je obišla vijest koja daje nadu svim onkološkim bolesnicima, američki istraživači tvrde da su otkrili revolucionarni način liječenja raka s pomoću ciljane kemoterapijske pilule.

Lijek na kojem rade već više od 20 godina cilja protein koji je ključan za replikaciju DNA, a time i širenje tumora.

Komentirajući objavljeno istraživanje, profesor s Onkološke katedre sveučilišta Oxford za HRT je ustvrdio da je riječ o senzacionalizmu, a ne revoluciji u liječenju. Karcinomi su, istaknuo je, većinom bolest koja proizlazi iz načina života. No osim ulaganja u prevenciju, najveću nadu vidi u imunoterapiji.

Kristijan Ramadan ne slaže se s objavama pojedinih medija vezano uz lijek za liječenje raka te naglašava da su sa znanstvene strane ti navodi daleko od istine.

– Sigurno je da rad pokazuje mogućnost ili put koji možemo slijediti, ali je to daleko od onoga što su novinski članci i različite medijske kuće objavile i kako to promoviraju, objasnio je.

“U zadnjih 50 godina imamo veliki pomak”

Ramadan je objasnio da rak nije jedna bolest nego da se radi najmanje o 200 različitih bolesti te da svako tkivo u našem organizmu može biti dijagnosticirano rakom.

– Neće postojati nikakav univerzalni lijek za rak. Mnogi se ljudi i istraživači bavi ovim problemom u svijetu i sigurno u zadnjih 50 godina imamo veliki pomak, rekao je Ramadan.

– Preživljavanje je povećano za 50 posto, dodao je.

“Svaki drugi čovjek oboljet će od raka”

Profesor je objasnio da će svaki drugi čovjek oboljeti od raka za vrijeme svog života.

– Svijest i rana dijagnostika, poboljšanje novih terapija će pomoći da nam bude lakše živjeti s rakom, da ga lakše terapiramo i da možemo kvalitetno živjeti s njim, objasnio je.

Profesor je rekao da se 40 posto raka može spriječiti kvalitetnim načinom života, ali da još uvijek ostaje 60 posto za koje ne možemo smanjiti mogućnost dobivanja raka.

– Preventiva je jedan od slučajeva, a velike su investicije u razvoj tehnologija rane dijagnostike, a isto tako i u terapije. Po mome mišljenju i mišljenju znanstvene zajednice imunoterapijom različitim antitijelima gađamo specifičnu vrstu modifikacija na određenom tumoru ili pojačavamo naš imunosustav.

Možemo specifično gađati stanice raka, a izbjeći uništavanje zdravih stanica. To je glavni smjer u kojem ide istraživanje za liječenje raka, objasnio je Ramadan.

Poboljšanja liječenja raka u sljedećih 50 godina

Ramadan je kazao da je teško reći hoće li se kemoterapija i radioterapija smatrati zastarjelim načinima liječenja raka te da su odstranjivanje raka i zračenje sada dvije najbolje metode liječenja te opake bolesti.

– Sigurno da su i najagresivnije i zbog toga pacijenti imaju puno nuspojava i oštećenja. Teško je reći da će se to iskorijeniti, ali mislim da u kombinaciji s ranom dijagnostikom te radioterapijom i kirurgijom, imunoterapijom da će se doći do poboljšanja liječenja raka u sljedećih 50 godina, rekao je.