O TOME SE GOVORI: Hoće li u hrvatske ljekarne jeftiniji kanabis?!

Podijelite članak

kanabis

Zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza, na policama ljekarni u Hrvatskoj ponestalo je kanabisa, koji je u Hrvatskoj odobren za onkološke bolesnike, one oboljele od multiple skleroze, HIV-a i Gravetovog sindroma.

U Imunološkom zavodu se, neslužbeno, kako piše Novi list, priprema uvoz u izmijenjenim dozama, i to uz bitno povoljnije cijene nego dosad, a baš je cijena bila jedan od faktora koji bi trebao olakšati pristup pacijenata legalnim pripravcima koji se uz recept mogu kupiti u ljekarni. Drugi je važan faktor promjena stava liječnika prema medicinskom kanabisu.

Budući liječnici teškim pacijentima nevoljko propisuju kapsule ili ulje od kanabisa, ljudi se često snalaze na crnom tržištu, gdje robu upitne kvalitete plaćaju mnogo skuplje.

No, i nakon 2015 kada je medicinski kanabis legaliziran u Hrvatskoj ljekarnici svjedoče o izuzetno niskom interesu za medicinski kanabis koji u ljekarni, ovisno o dozi, stoji do maksimalnih 2.500 kuna mjesečno.

“Kad je kanabis za medicinske svrhe legaliziran u Hrvatskoj, očekivali smo navalu. Međutim, u prvih 20 dana nismo imali niti jednog pacijenta s takvim receptom. I danas se jako malo oboljelih odlučuje ići prema ljekarnama, puno više okreću se crnom tržištu”, upozorava Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, piše Novi list.

Soldo kaže i da su pacijenti manje zakinuti cijenom, a više nedostupnošću pripravka i preniskom dozom koju mogu dobiti na recept. Po njenoj računici, najviša dopuštena doza koja se može napisati na recept, a propisuje se jedino terminalno bolesnima, mjesečno stoji 2.500 kuna, dok terapija za smanjenje spazama kod multiple skleroze u ljekarni stoji oko 700 kuna mjesečno. Na crnom tržištu, gdje takvih ograničenja nema, mjesečna doza po njenim saznanjima plaća se i do 5.000 kuna.

Ljekarnici se zato zalažu za sustavno praćenje pacijenata na medicinskom kanabisu, kako bi se točno znalo djeluje li im terapija ili od nje odustaju.

Predsjednik Povjerenstva za primjenu kanabisa u medicinske svrhe, Ognjen Brborović, volio bi da to povjerenstvo nastavi raditi, i otvori nove teme o primjeni medicinskog kanabisa. Jedna od tema, kaže, trebalo bi biti i liječenje kronične boli, što je prema američkoj Nacionalnoj akademiji znanosti peta službeno priznata indikacija za primjenu pripravaka kanabinoida. To što liječnici u Hrvatskoj nerado propisuju kanabis u liječenju ne smatra našom specifičnošću, jer čak i u liberalnoj Nizozemskoj, ističe, samo 10 do 15 liječnika spremno je napisati takav recept.

Komentiraj