O POREZU NA EKSTRA PROFIT: Da smo išli samo na energetski sektor, ne bi obuhvatili doslovno nikoga

Sudjelujući na konferenciji The Economist premijer Andrej Plenković osvrnuo se temu ekstra profita o kojoj se danas raspravljalo u Hrvatskom saboru. Okupljenima je poručio da misli da je to dobar smjer.

Izvor: Media servis

“Ima aktera na našem tržištu koji su svojom politikom cijena, a da nisu trebali – u smislu da im inputi nisu narasli pridonijeli rastu inflacije. To je činjenica, to svi znamo. Ne možemo mi stajati kao da ne vidimo, s povezom zatvorenih očiju, ako mi smanjujemo stopu PDV-a s 25 na 13, s 13 na 5 posto ili čak na 0 da odjednom neki proizvodi na policama koštaju nenormalno više.”

Kaže da država ne želi kazniti uspješne, već solidarizirati društvo.

“Ono što mi s ovim porezom hoćemo – on je jedan doprinos solidarnosti. Mi ovdje smo vrlo pažljivo razmišljali. Ciljna skupina je zapravo 200 najsnažnijih ekonomskih subjekata u Hrvatskoj, i dobro je da ih imamo. Prihodi od tog poreza, do zadnjeg centa, će redistributivnom snagom države završiti kod onih koji su najranjiviji i najugroženiji u hrvatskom društvu.”

Osvrnuo se i na kritike i pitanja zašto se nije išlo samo na sektor energetike kao kada je riječ o Europskoj uniji.

“Ono što je bit – europska uredba je išla u svom smislu koga da se obuhvati mahom na energetski sektor. Mi kad smo gledali nacionalnu klasifikaciju djelatnosti, pa mi po tome na što su sve registrirane naše kompanije ne bi zahvatili nikoga – nikoga. Jer su svi registirani za sve. Dosta interesantno. Čovjek ne ide za tim dok ne vidi ovakvu situaciju, ali iznenadili biste se tko je sve za što registriran.”