O POREZNOJ REFORMI: To je obračun s Rijekom, Splitom i Zagrebom – kažu Puljak i Filipović

Gradonačelnici većih gradova nipošto nisu zadovoljni vladinim izmjenama poreznog sustava koji na snagu stupa s početkom 2024. godine.

Izvor: Media servis

Smatraju kako je riječ o političkoj igri u kojoj će vladajući ukinuti prireze, a gradonačelnici će ispasti negativci jer će morati povećati stope poreza na dohodak, a sve kako bi nadoknadili gubitke nastale ukidanjem prireza. Gradonačelnici Rijeke i Splita održali su zajedničku konferenciju na ovu temu.

Veliki dio ove porezne reforme u konačnici će na ovaj ili onaj način platiti građani, poručuje gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Dodaje kako je ovo samo…

“(…) Jedan igrokaz u režiji Vlade RH i premijera koji za ovaj potez nema ni srednjoročne ni kratkoročne niti dugoročne analize. Niti se to spominje u bilo kakvim strateškim dokumentima Vlade RH. Niti je iskomuniciran s predstavnicima jedinica lokalne samouprave odnosno Udrugom gradova, općina i županija.”

Smatra i kako se premijer želi prikazati kao onaj koji daje mogućnost da se plaće povećaju dok će gradonačelnici morati povećati porezne stope i uvesti kompenzacijske mjere kako bi nadoknadili gubitke pa plaće neće rasti.

“Ovom reformom baca se pijesak u oči”, nastavlja Filipović te ističe kako će ukidanje prireza iz riječkog proračuna izbiti gotovo devet milijuna eura.

“Od tog novca i proračunskih prihoda financiraju se vrtići, škole, naši programi u obrazovanju, naš javni prijevoz, subvencionira se i plaća mnogo toga bitnog za rad i život naših građana, udruga, sportskih klubova i svega onoga što čini život jednoga grada.”

“U Hrvatskoj su plaće male i sve ih treba podignuti”, poručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak dodajući kako bi sve plaće već bile veće za barem 500 eura da HDZ nije upravljao Hrvatskom. Smatra da bi uštedu trebala demonstrirati centralna država umjesto da to radi preko jedinica lokalne samouprave.

“Mislim da je ovo obračun gospodina Plenkovića sa gradonačelnicima Zagreba, Rijeke i Splita prvenstveno jer ne pripadamo vladajućoj opciji nego smo progresivne opcije koje naše gradove razvijaju na način kako se razvijaju svi zapadnoeuropski gradovi svijeta.”

Riječ je o udaru na razvoj velikih gradova, a samim time i Hrvatske jer gradovi su pokretači razvoja, nastavio je Puljak te poručio Plenkoviću da pronađe druge metode uštede umjesto da uzima gradovima koji su štedjeli i bili racionalni sa svojim financijama. Što se tiče tvrdnji premijera i resornog ministra o tome kako se na ovaj način povećava autonomija gradova, Puljak traži…

“(…) Da gradovima kao što su na primjer Rijeka i Split da da upravljaju pomorskim dobrom bez da za to moramo pitati županiju ili državu. Da nam da ingerenciju nad svim ostalim dijelovim koje imaju županije u našim gradovima. Da nam da ingerenciju nad inspekcijama i svim drugim oblicima kroz koje možemo zaista razvijati naše gradove.”

Filipović kaže kako bi zbog svega moglo doći do rasta cijena određenih javnih usluga.

“Jer gledajte, ako ne budemo u mogućnosti financirati vrtiće, sufinancirati javni gradski prijevoz ili neke druge aktivnosti koje su nam dane u nadležnost Ustavom i svim zakonima koji ga prate onda će biti vrlo teško održati održivost proračuna.”

Sve u svemu, riječ je o predizbornom triku i direktnom napadu na velike gradove, slažu se čelni ljudi Rijeke i Splita, a možemo reći i Zagreba s obzirom da su ranije kritike gradonačelnika Tomislava Tomaševića išle u istom smjeru.