O PLJAČKI SJEDIŠTA MUP-A: Sumnjam da je netko išao na slijepo, dobio je podatak – kaže Cvrtila

željko cvrtila

U sjedištu MUP-a u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici traje očevid nakon velike pljačke sefa u Uredu načelnika službe organiziranog kriminala.

Iz Ravnateljstva policije i DORH-a, koji sudjeluje u krim-istraživanju, zasad ne daju izjave o slučaju. Iz zagrebačke policije potvrdili su tek da je noćas provaljeno u MUP-ovu zgradu, ne navodeći pojedinosti.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, nije iznenađen zbog, tvrdi, slabe razine tehničke zaštite policijskih objekata.

‘‘Sumnjam da je ovo u kategoriji vjerovali ili ne. Koji god objekat se neadekvatno štiti potencijalno je lakša meta. Takvih slučajeva je već bilo, ovo nije prvi slučaj. Doduše, ne baš provalnih, ali krađa je bilo. Tehnička zaštita je dosta slaba, vrlo malo objekata pokriveno je videonadzorom, a još manje protuprovalnim alarmima‘‘, upozorava Cvrtila, a prenosi Media servis.

Iz sefa načelnika službe organiziranog kriminala ukradeno je 280 tisuća eura i dva kilograma zlata, doznaje Jutarnji list.

Cvrtila pretpostavlja da se radi ili oduzetim dokaznim materijalima ili operativnim predmetima.

‘‘Dok se oni odlukom odvjetništva i suda ne pohrane na neku od banaka ili u HNB, čuvaju se određeno vrijeme u policiji. Tu dolazimo do drugog problema da se dokazi nikako ne čuvaju, jer nema adekvatnih prostora za to, nego se eto, nalaze po kancelarijama, po ladicama i kasama unutar policije. Što je vrlo suspektno i u dokaznom smislu‘‘, kaže.

Dok se u javnosti postavlja pitanje odgovornosti za ovaj događaj, Cvrtila ne vjeruje kako je riječ o provali ‘na slijepo‘.

‘‘Vrlo je izvjesno da je netko dao podatak iznutra ili čak sudjelovao u toj kriminalnoj operaciji. Sumnjam da je počinitelj išao na slijepo, pa eto, ako nešto nađe, nađe‘‘, zaključuje Cvrtila.