NOVINARI SVE VEĆE METE: U 25 godina ubijeno 2.197 novinara – lani 112

pištolj, ubojstvo, smrt

Međunarodna federacija novinara (IFJ) u najnovijem je svom izvješću obavijestila kako je u posljednjih 25 godina ubijeno najmanje 2.297 novinara.

Ubijeni su jer su izvještavali o revolucijama, ratovima, korupciji, kriminalu, mafijašima… IFJ upozorava kako ubojice i dalje djeluju nekažnjeno.

Godina 1990. je prva u kojoj je zabilježen broj ubijenih novinara. Bilo ih je tada 40. Ali od 2010. svake godine na poslu strada više od 100 novinara. Generalni sekretar Anthony Belanger rekao je medijima kako je bilo najopasnije raditi kao novinar posljednjih deset godina.

Najgora je od svih bila 2006. godina, kada je ubijeno 155 novinara. Inače, najviše je novinara stradalo u Iraku – ubijeno je tamo 309 novinara. Nakon Iraka najvećim se rizikom pokazalo novinarskim djelovanjem u Filipinima i u Meksiku.

Izvješće IFJ kaže kako je tijekom prošle godine ubijeno 112 novinara. IFJ također upozarava kako sve ide zapravo na ruku ubojicama, jer se na kraju istraži tek 10 posto svih ubojstava novinara. Belanger poručuje: „Zaustavimo nekažnjavanje koje štiti ubojice!“ (t. k.)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!