NOVI ZAKON O PROMETU: Pijani vozači na izvanredni liječnički – na obvezni stariji od 70

Ilustracija
Ilustracija

Obaveza liječničkog pregleda za vozače starije od 65 godina, koju je MUP najavio, a prosvjedovali su iz Sindikata umirovljenika, neće biti u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Iz sindikata su ih uspjeli uvjeriti kako su stariji vozači u manjem broju krivci za prometne nesreće i da je to novi udar na financije umirovljenika.

Sada u nacrtu prijedloga zakona stoji kako će pri produljenju valjanosti vozačke dozvole na obavezan liječnički morati oni s navršenih 70 i više godine.

Novost je i da će vozači i instruktori vožnje koji su tri puta pravomoćno kažnjeni zato što su vozili pijani morati na izvanredni liječnički pregled, piše Večernji list.

Za nova vozila ukinuo bi se i nulti tehnički pregled i prvi će biti nakon dvije godine, izuzev za vozila Hitne pomoći, taksi-vozila, teretnjake i kombije, koji će na tehnički morati nakon godine.

policija će imati pravo uzeti tablice s automobila

Ako je vozaču istekla prometna dozvola dulje od dva tjedna, policija će imati pravo uzeti tablice s automobila.

Onaj vozač koji u roku od dvije godine skupi 12 negativnih bodova dozvola će se poništiti i sljedeće dvije godine neće moći ponovno polagati vozački.

Zakon će biti još rigorozniji za mlade vozače – poništavanje dozvole slijedi nakon devet negativnih prekršajnih bodova prikupljenih u dvije godine.

Od 5000 pa do 15.000 kuna bit će kazna za svakog vozača kojeg policija ulovi da je vozio prije nego što je imao pravo ponovno polagati.