NOVI VAL POSKUPLJENJA GORIVA: Gdje je kraj cijenama, može li Vlada pomoći?

benzinska, gorivo

Cijene goriva i dalje rastu, a psihološka granica od 10 kuna odavno je probijena. Cijena nafte na međunarodnim tržištima porasla je šesti tjedan zaredom, a rast cijena sirove nafte odražava se i na rast maloprodajnih cijena na hrvatskom tržištu.

Izvješće: Media servis

Ministarstvo financija prati rast cijena goriva, koje još nisu izašle izvan projekcijskih okvira, poručio je ministar Zdravko Marić osvrnuvši se na novi val poskupljenja.

“Kretanja nafte u ovom trenutku na međunarodnim tržištima nisu značajnije odstupile ili odstupaju od onoga što smo predvidjeli u samim kalkulacijama i za proračun i same projekcije za 2018. Znam da su kao rezultat toga i cijene u maloprodaji benzina i dizela porasle”, rekao je Marić.

Za litru Eurosupera 95 potrebno je izdvojiti između 10,22 i 10,26 kuna, dok se cijena litre Eurodizela kreće između 9,83 i 9,99 kuna. Na konačnu cijenu goriva najviše utječu porezi, trošarine i ostali nameti po litri goriva, koji su u prošlih šest godina u Hrvatskoj porasli. Treba li Vlada na novi val poskupljenja reagirati snižavanjem trošarina, ministar Marić odgovara.

“Imamo mehanizme,ako do toga dođe i ako procijenimo da je potrebno država uvijek može uskočiti. Ne bih ništa najavljivao u ovom trenutku. O trošarinama ćemo razgovarati u sklopu novog paketa poreznih izmjena”, poručio je Marić.

Analitičara Davora Šterna rast cijena naftnih derivata ne iznenađuje.

“Ako poskupi još nafta morat će doći jer se čovjek protiv toga ne može boriti. Ako prođe neku određenu granicu koju Vlada procijeni da ima utjecaj na naftna kretanja,vjerujem da će Vlada reagirati jer Vlada prati to i definitivna ima instrumentarij preko kojega to može napravit, ministarstvo financija”, istaknuo je Štern.

Za usporedbu, prije 20 godina, cijena goriva iznosila je samo 3, 87 kuna po litri, što je gotovo 2 i pol puta više nego danas, no iste te godine prosječna plaća je bila i duplo manja, iznosila je 2 649 kuna mjesečno.Koliko će točno cijena goriva porasti,građani će saznati sutra.