NOVE POREZNE MJERE: Vlada tvrdi da će novi zakoni rasteretiti građane

Foto: Vlada.gov.hr
Foto: Vlada.gov.hr

Vlada je usvojila porezni paket koji vodi, kako tvrde, prema daljnjem rasterećenju građana i poduzetnika.

Izvor: Media servis

Riječ je o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak te o nacrtu prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na promet nekretnina. No, opća stopa PDV-a se neće mijenjati.

Na samom početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na poreznu reformu.

“Naš cilj je da s trećim valom porezne reforme nastavimo s rasterećenjem naših građana i poduzetnika. Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna”, rekao je Plenković.

Za to kaže ima prostora, što pokazuju rezultati na prihodnoj strani proračuna. Dodao je Plenković kako je Vlada pažljivo odvagnula kako pristupiti smanjivanju stope PDV-a i da se odlučila za smanjenje stope s 25 na 13 posto za proizvode koji su izuzetno važni za velik dio hrvatskoga društva.

“Procijenili smo da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći dio naših ljudi, ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene i namirnice koje su praktički nezaobilazne za najveći broj hrvatskih obitelji. Mislim da će ti efekti biti izrazito dobri i pozitivni”, rekao je Plenković.

A potom je riječ preuzeo ministar financija Zdravko Marić.

“Trgovci neće moći ignorirati ovako značajnu promjenu, jer tu ne govorimo o korekciji za jedan ili dva posto, već o prepolavljanju”, rekao je Marić.

Trošak za poslodavce trebao bi biti niži jer se predlaže ukidanje doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu, no istodobno se predlaže povećanje doprinosa za zdravstvo sa 15 na 16,5 posto.

“Mi ovaj ukupni iznos od 17,2 smanjujemo na 16,5. Dakle rasterećenje od 0, 7 posto. Što je u prijevodu za poslodavce smanjivanje njihovog troška, odnosno rasterećenje i povećanje raspoloživih sredstava za preko 900 milijuna kuna”, kazao je Marić.

Što se tiče izmjena zakona o porezu na dobit, Marić je rekao da je on usklađivan s EU direktivom te da nema nekih substativnijih promjena. Govoreći o Zakonu o promjenama i izmjenama zakona o doprinosa, koji je bio kritiziran u javnoj raspravi, Marić je ponovio da nije bilo govora o propisivanju plaća, nego o osnovicama doprinosa te da će se koeficijent direktora koji su prijavljeni na nepuno radno vrijeme dići na razinu onih koji rade puno radno vrijeme. Zadovoljstvo poreznom reformom nje skrivao ministar poljoprivrede i jedan od potpredsjednika Vlade Tomislav Tolušić koji je istaknuo da smanjenjem PDV-a na svježe voće i povrće, meso, ribu i jaja pomažu povećanje i bolju potrošnju hrvatskih domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!