NOVA RUNDA PREGOVORA: HDZ i MOST počinju razgovore i o kadrovskoj križaljci?

Petrov, Plenković, pregovori 1

DIP je objavio službene rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora koji su istovjetni s neslužbenim. Sada počinju teći rokovi, a prema svemu sudeći, predsjednik DIP-a Branko Hrvatin već sutra bi službene rezultate mogao uručiti predsjednici Države.

Ona će potom sazvati konzultacije. Istodobno, danas se na trećem pregovaračkom krugu sastaju HDZ i Most, prenosi Media servis.

Znamo, 61 zastupničko mjesto za HDZ, 54 Narodna koalicija, Most 13, Živi zid 8, IDS/PGS 3 mandata, koalicija Milana Bandića 2 te HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića 1 mandat službeno su danas potvrđeni ti rezultati na sjednici Državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin najavio je da će predsjednici Kolindi Grabar Kitarović uručiti službene rezultate najvjerojatnije sutra. Osim nje, primjerke će dobiti i Sabor, Vlada te Ustavni sud.

“Podsjećam vas da ćemo s današnjim danom objaviti u Narodnim novinama, službenom glasniku Republike Hrvatske. Počinje teći rok od 20 dana u kojem treba biti održana prva sjednica Sabora. Potom je posao DIP-a u ovom dijelu dovršen”, objašnjava Hrvatin.

Ali počinje posao predsjednice koja će nakon što primi službene rezultate sazvati konzultacije. Ona je već ranije čestitala Andreju Plenkoviću, HDZ-u i njegovim partnerima na relativnoj pobjedi i ustvrdila da neće dopustiti ultimatume i odugovlačenja pri sastavljanju Vlade.

Za sada pak sve teče po planu, no hoće li tako i ostati? Jer za danas je sazvan treći krug pregovora HDZ-a i Mosta i počinju razgovori o kadrovskoj križaljci.

Prema pisanju Večernjeg lista početna ponuda HDZ-a Mostu bit će četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade. Dolazeći u stranku, šef HDZ-a Andrej Plenković rekao je da od Mosta očekuje napredak, dok je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković rekao da za razgovor o pojedinim ministarstvima ima još vremena.

“Još nije vrijeme za razgovor. Još uvijek razgovaramo programski, o sedam točaka koje je predložio Most, otvorit ćemo razgovore o ustrojstvu Vlade i o budućem programu vlade. To je sada na dnevnom redu, a o ovim pitanjima ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme”, rekao je Jandroković.

Most navodno neće tražiti niti jedan resor već će pričekati što će im HDZ ponuditi i onda se očitovati o ponudi.