NJEMAČKI MEDIJI: Hvala Hrvatska. Vatra, hrabrost i strast – kaže veliki golman Oliver Kahn

doček, vatreni 13
Njemački mediji i mnogi u Njemačkoj čestitaju Francuskoj na pobjedi – ali ne zaboravljaju Hrvatsku. Jer takvo borbeno finale SP gdje Hrvatska nije popustila do posljednje sekunde se rijetko moglo vidjeti.

„Francuska je dostojan svjetski prvak. Čestitke našem susjedu! Hrvatska je zaslužila titulu svjetskog prvaka u moralu. Svaka čast!” izjava je i njemačkog ministra vanjskih poslova, socijaldemokrata Heika Maasa. Slično kao i bivši njemački reprezentativac Oliver Kahn koji se zahvaljuje Hrvatskoj za odličnu i vatrenu igru, tweeta i njemačka košarkaška legenda Dirk Nowitzki:„Odlično svjetsko prvenstvo. Užitak za gledanje. Čestitam, Francuska. Zasluženo. Osjećam se loše zbog Hrvatske. Odigrali su izuzetno natjecanje i borili su se do kraja! Vidimo se za 4 godine”, prenosi dw.com.

I mnogi njemački mediji među kojima su rijetki imali dopisnike u Hrvatskoj tako da su se vječito ponavljale iste priče i o korupciji u hrvatskom nogometu i o nacionalizmu u Hrvatskoj, za finale su poslali svoje novinare u Zagreb. Max Bosse za Berliner Zeitung šalje članak „Gdje srce lupa kao ludo”: „S ponosom i gotovo neobuzdanim veseljem ljudi u Zagrebu slavili su najveći nogometni uspjeh Hrvatske, čak i ako nije bilo dovoljno za titulu svjetskog prvaka. Tijekom jednog turnira i još jedne noći je nogomet pomogao toj naciji zaboraviti na svakodnevnicu, na nepotizam, korupciju, nezaposlenost mladih i emigraciju. Drugo mjesto je bilo vrijedno toga”, piše u podnaslovu članka u Berliner Zeitung.

Oliver Kahn (Foto: Screenshot)
Oliver Kahn (Foto: Screenshot)

Izgubili, ali dobili osjećaj sreće

„Nakon posljednjeg zvižduka Svjetskog prvenstva, na glavnom trgu u Zagrebu se u zrak diglo oko 200 tisuća ruku i odjeknulo je slavlje. Hrvatska je izgubila utakmicu za titulu svjetskog prvaka, ali je dobila jedinstveni osjećaj sreće: ‘Tako smo ponosni na naše igrače jer su pokazali kako su sjajna momčad’, pokušala je jedna mlada Hrvatica opisati svoju sreću. I onda su plesali, mlada Hrvatica sa svojim prijateljicama, mladići s bengalkama u rukama, očevi sa svojim kćerkicama na ramenima, mame sa sinovima – ako to nisu bili dečki sa bengalkama”, opisuje dopisnik Berliner Zeitunga.

Süddeutsche Zeitung pak piše o „Hrvatskom uzorku”, crveno-bijeloj šahovnici koja je najkasnije ovim Svjetskim prvenstvom postala poznata u čitavom svijetu. Piše kako se tako „Hrvate već ionako uvijek primjećivalo”, ali i objašnjava zašto su uobičajenim rekvizitima sad dodali i kapicu za vaterpolo s uzorkom šahovnice – jer je Hrvatska i svjetski prvak u tom sportu. „Tako nešto treba ostvariti. Kockaste kapice imaju auru uspjeha” i dodaje da je tu kapicu uz posebno dopuštenje UEFA-e smio nositi i Vedran Čorluka na EP u Francuskoj.

Ilustracija (Foto: Facebook)
Ilustracija (Foto: Facebook)

Predsjednica “Knutschanovic”

Tabloid Bild također piše o „Najluđem finalu Svjetskog prvenstva svih vremena”, ali je prije svega zapazio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je „svima ukrala predstavu”. U članku s teško prevodivim naslovom „Präsidentin Knutschovic” (od knutschen – grliti, maziti se) piše kako se hrvatska predsjednica obrušila na svakog tko joj je došao blizu kako bi ga grlila i ljubila. „Političarka je nakon poraza u finalu svoje vrste bila valjda najsimpatičnija gubitnica u povijesti SP. Niti pljusak nad Moskvom nije pokvario njezino odlično raspoloženje.” Tabloid Bild ukratko podsjeća na životopis hrvatske predsjednice i hvali njezinu spontanost čak i na tako velikoj pozornici Svjetskog prvenstva. „Sjajno je bilo kako je i Macronu pod pljuskom razmrsila kosu. Drskost: u svom zanosu grljenja je Grabar-Kitarović izljubila i pokal prije nego što je uopće predan Francuzima”, piše tabloid Bild.

Komentiraj