NEZAKONITA JE: Sud ukinuo Tomaševićevu odluku o mjeri roditelj odgojitelj

Visoki upravni sud objavio je odluku o ocjeni zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u objedinjenom postupku u povodu devet zahtjeva 320 podnositelja.

Odluka o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj koju je Grad Zagreb donio u prosincu nezakonita je, odlučilo je danas peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu.

Sud je danas donio odluku da se ukida Odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. Prestaje važiti danom objave ove presude u narodnim novinama.

“Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi retroaktivnosti… Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena  na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići”, rekla je sutkinja uoči glasanja.

Podsjetimo, VUS u travnju je suspendirao gradsku odluku do odluke o meritumu, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević upozorio je tada da čekanje da sud donese odluku o zakonitosti izmijenjene mjere o naknadi roditeljima odgajateljima građane košta 40 milijuna kuna mjesečno.