NERAD NEDJELJOM: “Podravka je, kako čujem, već počela stavljati svoje police na Inine crpke”

Svojevrstan bunt jedinica lokalne uprave protiv države oko zabrana rada nedjeljom i praznicima, na koji se odlučuje sve više gradova u Hrvatskoj, sigurno će pomoći malim trgovcima i unaprijediti kvalitetu usluge za kupce i goste u turističkim središtima.

To bi im čak moglo upaliti, jer vlada svojevrsna siva zona, odnosno zakonski nije definirano što se smije prodavati na sajmovima. Ulogu bi mogli odigrati sanitarni inspektori, a nije isključeno ni da će se uskoro morati mijenjati Zakon o trgovini ili bar detaljnije definirati, kažu sugovornici Poslovnog dnevnika, uoči blagdana Velike Gospe tijekom kojeg ćemo kruh možda kupovati na štandovima.

Naime, nakon prvog vikenda početkom kolovoza kad smo zbog praznika koji je padao u subotu imali dva dana zatvorenih trgovina, udruga Glas poduzetnika pozvala je gradonačelnike i načelnike općina da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane, kako bi trgovci mogli raditi i na blagdan. Grad Hvar još prije je odlučio 5. i 15. kolovoza proglasiti sajamskim danom, a nakon njih sajamskim danom su Veliku Gospu proglasili i Supetar, Sutivan, Bol, Jelsa, Stari Grad, Trogir, Novalja, Baška, Podgora, Pirovac…..

Do nekih izmjena Zakona bi moglo doći, smatra konzultant Drago Munjiza, jer se tijekom ovih sajamskih dana svakako ne očekuje da će se prodavati samo tradicionalni, turistički i obrtnički proizvodi, a tek će se vidjeti kako će na nove štandove i trgovce gledati inspekcije.

“Dosad nije bilo potrebno detaljno regulirati što se sve može prodavati na sajmovima, pa možemo reći da je to jedna siva zona. Vidimo Benkovački sajam, tamo se prodaje sve, od igle do lokomotive, kruh i janjetina. I velike trgovine u tom smislu mogu imati neku svoju ispostavu, i Pevex i Bauhaus već su imali slične prodaje. Vidjet ćemo u utorak kako će sve to izvesti trgovci, i kako će kupci reagirati. No, s obzirom da su sada tema kruh i neke pokvarljive namirnice, pitanje je kako će tu reagirati sanitarni inspektori, koji će možda u početku postupati blago, pa ako dođe do odluka i malo strožije”, kaže za Poslovni dnevnik Munjiza.

Dok će to svakako pomoći malim trgovinama, sajmovanje nije i ne može biti rješenje za velike trgovce, napominje Munjiza. “Oni bi se mogli u narednom periodu prilagoditi tako da recimo produže radno vrijeme subotom, no sigurno je da će se dio prometa preliti na one koji smiju raditi, recimo benzinske crpke (Podravka je, kako čujem, već počela stavljati svoje police na Inine crpke), ili na internet trgovine. U nekom smislu svi sad kupuju vrijeme i snalaze se dok se možda nešto ne riješi u smislu promjene ili dopune zakona ili dok se ne kupci ne naviknu”, kaže Munjiza.