NEMA POMILOVANJA: “Neću nikog pomilovati”, govorio je predsjednik Milanović – još nije nikoga pomilovao

“Neću nikog pomilovati. Pomilovanje treba ukinuti”, govorio je predsjednik RH zoran Milanović u predizbornoj kampanji i očito se nije predomislio.

Predsjednik Republike Hrvatske ima pravno na pomilovanje osuđenika koje je propisano Ustavom. Ipak, Zoran Milanović od 28. veljače, kada je zasjeo na funkciju, nije pomilovao niti jednu osobu, piše 24sata.

Od 18. veljače ove godine pa sve do danas u Ministarstvu pravosuđa i uprave primljeno je 85 molbi za pomilovanje, ali ne dospiju sve do Ureda Predsjednika. Naime, Milanović je do sada zaprimio 49 zahtjeva za pomilovanjem, ali za sada nije odlučio niti o jednome.

Podsjećamo kako pomilovanje može značiti potpuni ili djelomičan oprost od izvršenja kazne; odnosno postojeća kazna se može zamijeniti blažom, može se primijeniti uvjetna osuda, prijevremena rehabilitacija, ukida se ili određuje kraće trajanje pravne posljedice osude, sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti ili protjerivanje stranca iz zemlje.

Komentiraj