NE NAZIRE SE KRAJ RATA: Zelenski iznio njihove uvjete za pregovore

Iz Kijeva je još jednom stigla potvrda da nemaju namjeru sjesti za pregovarački stol dok se Rusi ne povuku, a postoji mogućnost da će Rusija i SAD, prvi put od početka rata, održati pregovore o strateškom nuklearnom oružju.

Izvor: Media servis

Bitke diljem Ukrajine su nastavljene, a oči su uprte u Herson u kojem se očekuje ona odlučujuća. U međuvremenu je Zelenski parlamentu podnio nacrt zakona kojim se produljuje ratno stanje za još 90 dana.
​Ukrajina je objavila glavni uvjet za nastavak pregovora s Rusijom – obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine. Prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je otvoren za razgovore s agresorom, no da su na svaki prijedlog pregovora dobivali sulude ruske odgovore novim terorističkim napadima, granatiranjem ili ucjenama.

Ponovio je njihove uvjete: “Još jednom – obnova teritorijalne cjelovitosti, poštivanje Povelje UN-a, nadoknada svih ratnih šteta, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i jamstva da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uvjeti.”

Uskoro bi se mogli održati prvi nuklearni pregovori od početka rata u Ukrajini između Rusije i SAD-a, objavio je ruski list Kommersant. Lokacija pregovora još nije poznata, a spominje se Bliski istok s obzirom da Moskva više ne vidi Švicarsku, tradicionalno mjesto održavanja, kao dovoljno neutralnu nakon što je uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

Herson se priprema na moguće žestoke borbe. Iz grada je isplovio posljednji trajekt s evakuiranim stanovnicima. I ukrajinske i ruske trupe gomilaju se u samom gradu i oko njega, iako ruska strana uvjerava da se povlači, za što Ukrajina tvrdi da je lažno uvjerenje te da se pripremaju na ulične borbe. Ukrajina se istovremeno priprema za nove napade na energetsku infrastrukturu dok su milijuni ljudi i dalje bez struje. Zelenski naglašava kako su spremni odgovoriti na ruske napade, a u tome će im zasigurno pomoći pristigli moćni američki raketni sustavi NASAMS.

“Dobili smo i nove sustave koji značajno jačaju našu protuzračnu obranu. Zaštita ukrajinskog neba, naravno, nije stopostotna, ali postupno se krećemo prema svom cilju. Od danas možemo reći da je nedavna eskalacija ruskog raketnog i bespilotnog terora rezultirala samo odgovorom svijeta – novom pomoći Ukrajini. Učinit ćemo sve da se što više zemalja pridruži ovoj pomoći.”

A da je podrška SAD-a nepokolebljiva poručila je američka ambasadorica pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield prilikom današnjeg nenajavljenog posjeta ukrajinskoj prijestolnici.

‘‘Ostat ćemo ujedinjeni sve dok Ukrajina ne pobijedi u ovom ratu, a Rusija ne povuče svoje snage iz Ukrajine”, poručila je.

Dodajmo na kraju kako je 30 ukrajinskih vojnika koji su bili zarobljeni na Zmijskom otoku pušteno iz ruskog zarobljeništva, što je na Facebooku potvrdio povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec.