NE MOŽE LUĐE: U oglasima traže društvo zaraženih da bi se zarazili i izbjegli cijepljenje

Pandemija ne staje, zaraženih je sve više, ali neki i dalje šire teorije zavjere, prosvjeduju i ne žele se cijepiti. S druge strane prava ludorija – ima i onih koji se namjerno žele zaraziti, samo da se ne bi morali cijepiti.

U respiracijskom centru KB Dubrave leže većinom necijepljeni na kisiku i respiratoru. “Imamo pacijenata koji kažu: ‘Ja bih se sada cijepio ili kad ozdravim ću se cijepiti’. Ali mnogi na žalost to ne dočekaju. Mnogi koji nisu iskusili osobno ili imali u obitelji nekoga tko je nastradao od covida i dalje zapravo banaliziraju tu bolest i cijepljenje”, rekao je pročelnik respiracijskog centra dr. Tomo Lucijanić za Dnevnik Nove TV.

Doktor Lucijanić pokazao je rendgenske snimke pluća necijepljenog čovjeka u dobi od 42 godine. Osim covida nema drugih bolesti i bio je u izvrsnoj formi.

“Bio je u izvrsnoj formi. Do prije 10 dana je vježbao u teretani. Pluća koja bi trebala biti sva prozračna i gdje bi trebalo biti crno sve je bijelo (na rendgenskoj snimci, op.a.). Cijela pluća su mu zahvaćena upalom uslijed covida”, pojašnjava liječnik.

Neki se, čini se, namjerno žele zaraziti, samo da se ne bi trebali cijepiti. U jednoj studentskoj grupi osvanuli su oglasi. “Tražim osobu koja je zainteresirana za izlazak, bilo u vidu neke večere, pića, svejedno. Jedini uvjet je da je ta osoba pozitivna na covid-19. Smatram da ću s potvrdom da sam prebolio covid-19 imati dugoročnije, a i po zdravlje veće blagodati nego da se cijepim”, jedan je od oglasa.

“Dobro pozitivni, gdje ste? Tko ima koronu sad fakat neka se javi”, piše u drugom oglasu. Što na tu ideju kažu stručnjaci? “Meni je to suludo, to je totalna idiotarija. Tko to radi, mora znati da riskira da će završiti u bolnici”, poručuje epidemiolog Benard Kaić.

U bolnici se u ovom trenutku liječi 2008 pacijenta. Na respiratoru ih je 257. Od današnjih 66 preminulih, 50 ih nije bilo cijepljeno. Bolnički se sustav priprema za prihvat većeg broja najteže oboljelih.