NASTAVLJA SE PAKAO U UKRAJINI: Ruski konvoj dug čak 64 km ide prema Kijevu

Održani su pregovori između Ukrajine i Rusije. Nakon što su više od 5 sati proveli za “zelenim stolom”, ukrajinska strana poručila je kako su razgovorima identificirali niz tema kao i rješenja problema. Šef ruske delegacije Vladimir Medinski objavio je kako će sljedeća runda pregovora biti održana na poljsko-bjeloruskoj granici.

Izvor: Media servis

Iako ruski pregovarači nisu iznijeli svoje zahtjeve, ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom ponovio svoje uvjete. Rusija želi da Ukrajinci Krim priznaju kao ruski teritorij, da se demilitariziraju, ali i da postanu neutralnom državom.Nažalost, pregovori dviju strana nisu uspjeli zaustaviti borbe. Borba se i dalje vodi za glavni grad Kijev.

Satelitske snimke prikazuju kako konvoj tenkova dug 64 kilometra ide prema Kijevu. Ruske trupe napale su i Herson. Regionalna državna uprava Hersona izvijestila je da je grad okružen ruskim vojnicima, ali nije zarobljen. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su u ruskim napadima u Harkivu, gradu od 1,4 milijuna ljudi, ubijeni civili, uključujući djecu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se sinoć na društvenim mrežama i poručio da će Rusija zbog zločina u Harkivu odgovarati pred međunarodnim sudom.

“Danas su ruske snage brutalno granatirale Harkiv. Jasno je da je to bio ratni zločin. Harkiv je miran grad, postoje mirna stambena naselja, nema vojnih objekata. Deseci iskaza očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju. Za ovaj će zločin definitivno ići na međunarodni sud – to je kršenje svih konvencija. Nitko na svijetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod.”

O situaciji u Ukrajini raspravljalo se na sjednici Ujedinjenih naroda. Njihov glavni tajnik Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost.

“Ovo eskalirano nasilje koje rezultira smrću civila uključujući djecu je neprihvatljivo. Dosta je. Vojnici se trebaju vratiti u barake, a lideri miru. Civili moraju biti zaštićeni.”

U međuvremenu, nastavljaju se sanckije protiv Rusije. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jedan je od 26 istaknutih ljudi kojima je Europska unija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Popis uključuje oligarhe i poslovne ljude koji djeluju u naftnim, bankarskim i financijskim sektorima, ali i članove vlade, visokorangirane vojne osobe i „propagandiste koji su doprinijeli širenju protuukrajinske propagande”, poručeno je iz EU-a u izjavi.

Sankcije su uvedene i ruskom zamjeniku premijera Dmitriju Černišenku, drugim članovima ruske vlade i istaknutim novinarima. Uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, odnosno zabranu omogućavanja pristupa imovini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je da je američki državni tajnik Antony Blinken ponudio njegovoj zemlji, koja je na udaru susjedne Rusije, više pomoći sankcijama i oružjem. “U našem razgovoru, tajnik Blinken je potvrdio da potpora SAD-a Ukrajini ostaje nepokolebljiva”, objavio je Kuleba na Twitteru.

Washington je već uveo niz sankcija u dogovoru s drugim zapadnim saveznicima kako bi ograničio pristup Rusije inozemnim fondovima, ulaganjima ili tehnologiji kao odmazdu za invaziju na Ukrajinu. Dodajmo da će danas na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu zastupnici raspravljati o ruskoj invaziji Ukrajine i glasati o rezoluciji na tu temu.