NAPUŠTA REMETINEC: Josipa Rimac koja je u zatvoru od svibnja uskoro izlazi

Josipa Rimac, bivša državna tajnica, koja je u Remetincu zbog afere Vjetroelektrane i drugih radnji za koje se sumnja, mogla bi usjkoro iz zatvora jer je sud djelomično prihvatio žalbu obrane na činjenicu da je Rimac u istražnom zatvoru od svibnja.

Odvjetnica Josipe Rimac, Lidija Horvat, za N1 kaže da je izvanraspravno vijeće djelomično usvojilo njihovu žalbu na istražni zatvor te naložilo USKOK-u da ispita još šest svjedoka do 29. rujna nakon čega Rimac može na slobodu.

Rimac, koja je od kraja svibnja u istražnom zatvoru u Remetincu, krajem kolovoza u sklopu novog proširenja istrage ispitana je u USKOK-u gdje je izjavila da se ne osjeća krivom. Iznoseći svoju obranu, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave nije željela odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Neslužbeno, trećim proširenjem istrage obuhvaćena bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je navodno poticala Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni ispit bez obzira je li to zaslužio.

Podsjetimo kako je Uskok obuhvatio još niz namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Rimac. Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se navodno tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda.

USKOK je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu. Prema izvorima bliskim istrazi, sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Rimac i njezinih veza u Ministarstvu uprave – suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva – stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavnom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću.

Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit.