NAPETOST OKO TAJVANA: Neće izolirati Tajvan sprječavajući nas da tamo putujemo – kaže Pelosi

Nakon što je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi podiglo tenzije između Kine i Tajvana, kineski brodovi i zrakopolovi prebližili su se Tajvanskom tjesnacu, a odgovorila je i tajvanska vojska rasporedivši kopnene raketne sustave za praćenje situacije.

Izvor: Media servis

Japanski premijer Fumio Kishida oštro osuđuje reakciju Kine, a Kina je sankcionirala Pelosi.

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je više kineskih brodova i zrakoplova jutros prešlo crtu razdvanja. Tajvan je kineske vojne vježbe nazvao vrlo provokativnima te je tajvanska vodjska podigla avione, poslala brodove i rasporedila kopnene raketne sustave za praćenje situacije. “Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vježbe i operacije informacijskog rata, spremni smo odgovoriti po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne sigurnosne situacije”, poručila je predsjednica Tajvana Tajvana Cai Ing-wen preko Twittera.

U međuvremenu, predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi u posjetu je Japanu. Rekla je da njezino putovanje kroz Aziju, koje je podiglo tenzije između Kine i Tajvana, nikada nije imalo za cilj promjenu regionalnog statusa quo.

“Kinezi su pokušali izolirati Tajvan uključujući i nedavno sprječavanje da se pridruži Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Možda će pokušati spriječiti Tajvan u posjetu ili sudjelovanju na drugim mjestima, ali neće izolirati Tajvan sprječavajući nas da tamo putujemo.”

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da oštro osuđuje lansiranje projektila od strane Kine i da je njegova vlada pozvala Peking da odmah prekine svoje vojne vježbe usmjerene na Tajvanski tjesnac, rekaviši da ponašanje Kine ima ozbiljan utjecaj na mir i stabilnost regije i svijeta. Dodao je da su on i Pelosi “potvrdili da ćemo raditi zajedno kako bismo osigurali održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu”.

Vježbe je opisao kao ozbiljan problem koji utječe na njihovu nacionalnu sigurnost i sigurnost njihovih građana. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao je Pelosijevu posjetu u četvrtak kao “maničnu, neodgovornu i krajnje iracionalnu” akciju. Kina je objavila da je sankcionirala predsjednicu američkog parlamenta Nancy Pelosi i njenu užu obitelj zbog njezinog posjeta Tajvanu.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da se Pelosi “ozbiljno umiješala u unutarnje poslove Kine, ozbiljno naštetila kineskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, ozbiljno pogazila načelo jedne Kine i ozbiljno zaprijetila miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu”, navodi se u priopćenju. Kina vidi Tajvan kao odcijepljenu pokrajinu koja se mora ujediniti s kopnom, ako je potrebno i silom.