NAKON TRAGEDIJE NA HVARU: Djeca su kritično, još se ne zna uzrok – kaže dr. Ledina

Pisali smo kako je na brodu koji je jutros oko 10 sati uplovio u hvarsku luku bio mrtav muškarac, a pet je osoba lošeg zdravstvenog stanja završilo u splitskoj bolnici.

Na brodu su bila i djeca koja se u bolnici bore se za život.

Splitski specijalist infektolog Dragan Ledina kaže da je još teško govoriti o uzrocima bolesti kod svih hospitaliziranih.

”To je sada teško reći. Imamo tek osnovne laboratorijske nalaze. Da bi mogli znati mikrobiološke nalaze treba nam barem šest sati da bi znali jesu li pozitivni na kakav virus”, kazao je Ledina.

Pretpostavlja se da je nešto izvana uneseno u organizam, no treba čekati nalaze. Međutim, postoji mogućnost i da zaista nije riječ o trovanju hranom. ”Ako isljučimo unos uzročnika preko usta, moramo razmatrati unos respiratornim traktom, znači plinovi. Nisam toksikolog, bavim se zarazim bolesnima, pa mi je teško donijeti konačno mišljenje”, kazao je Ledina.

Odrasli su pacijenti imali samo crijevne tegobe, kaže, dok je kod djece riječ o puno težim simptomima.

”Potrebna je detaljnija epidemiološka analiza koja bi trebala obuhvatiti restoran u kojem su večerali na Hvaru. Treba napraviti i detaljnu analizu koju su hranu uzimali zadnja tri dana da bi se mogli povezati simpotmi sa hranom. Isto tako i za toksikologiju, potrebno je retrogardno provjeriti sve aktivnosti posljednja tri dana”, zaključio je dr. Ledina.

Docentica Branka Polić s odjela za intenzivno liječenje djece kazala je da se dvoje djece, dječak od nepunih pet godina i 14-godišnja djevojčica, nalaze u jako teškom stanju te su na respiratoru, a došlo je i do zatajenja više organa.

”Najprije je počelo s neurološkim simptomima, a onda se pojavilo multiorgansko zatajenje sa strane srca, pluća, jetre. Svi vitalni organi su trenutno zatajili”, rekla je Polić.

PISALI SMO:

DRAMA NA HVARU: Brod uplovio s mrtvim muškarcem – dvoje djece i još dvoje odraslih u bolnici – čitajte OVDJE.

 

 

Komentiraj