NAKON POTRESA: Ostali ste bez plina – evo kako do njega i koliko ćete platiti

Postupak puštanja plina u objekte koji su isključeni zbog potresa, opasnost trovanja ugljičnim monoksidom.

Za sigurno puštanje plina u objektima koji su zatvorili plin na glavnom zaporu potrebno je poduzeti sljedeće aktivnosti.

Za sigurno puštanje plina je nužno imati:

Pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt
Pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi – popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na poveznici
Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade

čemu prethodi:

Za stambene zgrade korisnici se javljaju svojim upraviteljima, vlasnici obiteljskih kuća samostalno poduzimaju potrebne aktivnosti
Upravitelji/vlasnici obiteljskih kuća dostavljaju dokumentaciju iz točaka 1. i 2. u Odjel prodaja GPZ-a
Odjel prodaje otvara radni nalog na teret korisnika i prosljeđuje ga u Službu tehničke podrške, Odjel mjerenja
Odjel mjerenja kontaktira korisnika i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu
Radni nalog u Odjelu prodaje se otvara bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, popis ovlaštenih izvođača također se nalazi ovdje. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenog plinoinstalatera.

GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

tablica, plin, cijene
S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan te aktualnu pandemiju koronavirusa, molimo sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača!

Upozoravamo građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav.

Opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom (CO) zbog srušenih ili urušenih dimnjaka

Većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti SMRTNIH POSLJEDICA zbog trovanja ugljičnim monoksidom.

Upozoravaju se korisnici da NE SMIJU koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake.
Također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.
Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak NE SMIJU UPOTREBLJAVATI bez da je dimnjak pregledan od strane područnih dimnjačara, stoji na stranicama Grada Zagreba.

NAPOMENA:

Obavještavamo građane da je gradonačelnik Milan Bandić donio odluku da se rok za pomirenje računa za ispitivanje plinskih instalacija Gradske plinare Zagreb odgađa za vrijeme pandemije koronavirusa te s obzirom na prirodnu nepogodu koja je pogodila Zagreb, priopćili su iz Plinare Zagreb.

Zbog neplaćanja u roku istaknutom na uplatnicama neće biti obračunate ni zatezne kamate niti će se pokretati ovrhe za neplaćene obveze.

Komentiraj