NAKON POTRESA: Još nije sve mirno, ali nije to najava novog potresa – kaže seizmolog Kuk

“Jednostavno nas je podsjetilo da smo u razdoblju pojačane seizmičke aktivnosti. Prošlogodišnja se serija smirila, to su svi primijetili. Bilježili smo potrese u proteklom periodu, ali slabe koji se nisu osjetili na većem području. Sinoćnji nas je potres podsjetio da medvedničko područje još nije sasvim mirno”, kaže seizmolog Krešimir Kuk, komentirajući posljednje potrese i onaj od sinoć u Zagrebu.

“Već duže vrijeme na zagrebačkom području nismo imali ovako jači potres, odnosno potres umjerene jačine. Ipak, dobro osjetio na širem području grada, pa i dalje”, kaže i ponovno naglašava – potresi se ne mogu predviđati”, rekao je za Dnevnik.hr.

“Sigurno je da ovaj potres ne treba i ne može se tumačiti kao neka najava budućeg potresa”, poručuje.

Pitali smo i jesu li posljednja podrhtavanja tla dokaz da zaista živimo u periodu pojačane aktivnosti, Kuk kaže da je na području juga Hrvatske vidljivo da je tome tako.

“U Dalmaciji gotovo svakodnevno bilježimo potrese. Pokazatelj i su i nešto češća podrhtavanja sjevernije, u Austriji, gdje su potresi inače mnogo rjeđi i slabiji. Slovenija jest trusno područje, dugo se nije ništa događalo i može se reći da se na širem području primjećuje pojačana aktivnost. Primijećena je unatrag nekoliko mjeseci u dijelu jugoistočne Europe i Balkanskog poluotoka, još od serije jačih grčkih potresa”, objašnjava.