NAKON OSTAVKE STIERA: Premijer ima nasljednicu – ministrica će biti Marija Pejčinović Burić

marija pejčinović burić

“Nova ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili. Ja očekujem normalno funkcioniranje vlade”, rekao je u Dnevniku HTV-a premijer Andrej Plenković.

“Ona će u dogovoru s predsjednikom Sabora biti na dnevnom redu i odbora i plenarne sjednice”, dodao je.

Kaže da je Stierova ostavka bila očekivana, jer su o tome razgovarali “već dulje, tijekom proteklih mjeseci”, i da je kod Stiera osjećao “određene rezerve”.

Nije sa Stierom razgovarao o njegovoj odluci da se vrati u Sabor i ostane glavni tajnik HDZ-a, rekao je, ali je naglasio da od njega očekuje “lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru”.

“U svakom slučaju ono što želim je da HDZ bude čvrsto pozicioniran i usidren na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je vidio i želio naš prvi predsjednik i utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je”, naglasio je Plenković, dodajući da od njega očekuje “lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru”.

Kako piše N1, Pejčinović Burić je dosad radila kao državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na ovo mjesto imenovana je 17. 11. 2016. godine.

Rođena je 1963. godine, a završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje je stekla zvanje diplomirane ekonomistice. Magisterij europskih znanosti završila je na poslijediplomskom studiju u Collège d’Europe kojeg je pohađala u Belgiji i Poljskoj.

Poslovima vezanim za vanjsku politiku bavila se od početka karijere, a u nastavku donosimo sve dužnosti koje je obavljala tijekom svoje karijere:

2013. – 2016. Expert-savjetnik za europske politike (na projektima financiranim od strane Europske unije, bilateralnih donatora i UNDP-a u Hrvatskoj i državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, te u državama Europskog susjedstva)

2008. – 2011. Zastupnica (HDZ), Hrvatski sabor: Voditeljica izaslanstva – Zajednički parlamentarni odbor Hrvatska – EU, Voditeljica izaslanstva HS u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU, članica ili zamjenica člana u izaslanstvima HS u parlamentarnim skupštinama (PS) Vijeća Europe, Zapadnoeuropske unije, Mediteranske unije.
2005. – 2008. Državna tajnica, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
2004. – 2005. Državna tajnica, Ministarstvo europskih integracija
2000. – 2004. Pomoćnica ministra, Ministarstvo europskih integracija
2006. – 2008. Članica Pregovaračke skupine, pregovaračica za poglavlja: 30-Vanjski odnosi, 31-Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34-Institucije i 35-Ostalo
2006. – 2008. Članica radne skupine „Slobodno kretanje kapitala” Pregovaračke skupine VRH
2006. – 2008. Predsjedavajuća Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u ime RH
2005. – 2006. Nacionalna koordinatorica za programe pomoći i suradnje RH-EU
2004. – 2006. Nacionalna koordinatorica za program ISPA
2000. – 2001. Članica Pregovaračke skupine Republike Hrvatske za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU
1997. – 2000. Direktorica korporativnih komunikacija, PLIVA d.d., Zagreb
1995. – 1997. Direktorica Europskog doma Zagreb
1991. – 1994. Glavna tajnica Europskog doma Zagreb, zamjenica glavnog tajnika Europskog pokreta Hrvatska
1988. – 1991. Stručna suradnica za vanjsku trgovinu, „Končar inženjering”, Zagreb

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!