NAKON INCIDENTA: Evo što nakon uhićenja kaže čovjek koji je vikao “Tuđman zločinac”

VIDEO:
Foto: Screenhot

Zoran Erceg, splitski ratni veteran, koji je napadnut i potom od policije uhićen jer je prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu vikao “Tuđman zločinac” gostovao je na N1 televiziji.

“Ne znam točno koji je moj status sada. Policija me čuvala u bolnici kada sam sa suda odveden na Rebro, onda su se bez ikakvog pojašnjenja povukli. Ostaje mi za vidjeti kako će ovo teći”, priča Erceg za N1 o onom što se po uhićenju događalo. “Ja naprosto kao ratni veteran nisam mogao dozvoliti da se osobi koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu podiže spomenik, da se na takav način glorificira lik i djelo, političko nasljeđe Tuđmana, a iza njega je puno nesreće, mrtvih, jako puno zločina koje je on direktno ili indirektno poticao… Imao sam potrebu zbog svojih suboraca, poginulih vojnika, da dođem na taj događaj i da kažem da je Franjo Tuđman naprosto ratni zločinac. To treba reći, mladi to trebaju znati”.

Kaže kako je smatrao da “kao građanin Hrvatske imam pravo iskazati svoj stav prema bilo kojoj političkoj opciji pa tako i prema nekadašnjem predsjedniku RH. Ja ne znam koga sam ja uvrijedio, ispred mene je bio spomenik. Jesam li ja, kako me policija optužuje, remetio javni red i mir? Uopće mi nisu jasni razlozi zašto sam uhićen. Naravno da nisam htio izazvati nered. Ne mogu dozvoliti da se takvo događanje dogodi u našem gradu, a da se ne kaže što taj čovjek znači”, priča.

Iznio je i optužbe na račun ponašanja policije: “S obzirom da sam dobio nekoliko udaraca u glavu, tjeme, dobio sam ozljedu vrata i glave te završio na hitnoj pomoći na Rebru. Kad su me policajci odvodili s tog mjesta, vukli su me na iznimno brutalan način, meni se zacrnilo pred očima, izgubio sam svijest. Još jednom sam pao na pod prije ulaska u vozilo prve pomoći”, kaže Erceg i naglašava da je proveo na Rebru cijelo popodne, večer, cijelu noć i onda su ga s Rebra odveli u policijsku postaju, kartko ga ispitali i odveli na sud.

“Kad sam bio gotov očekivao sam da će doći policija, ali nisu imali nikakvo zakonsko uporište da me zadrže. Mislim da je zanimljivo reći da su tražili 10 dana zatvora plus novčanu kaznu i godinu dana zabrane prilaska spomeniku Franje Tuđmana. Ne znam odnosi li se to na sve spomenike ili samo jedan”, kaže i dodaje kako policija nije uhitila one koji su ga udarali, a koje on ne pozna. Na kraju je u programu N1 televizije poručio:

“Nema te zatvorske novčane kazne, nema te represije s kojom će mene zaustaviti da kažem – Franjo Tuđman je ratni zločinac”.

PISALI SMO:

VIDEO: NOVA SNIMKA INCIDENTA – “Tuđman zločinac”, vikao ratni veteran Erceg, a potom napadnut – čitajte OVDJE.