NAKON DIVLJAČKOG NASILJA: Jedan Torcidaš u istražnom zatvoru – sedmorica se brane sa slobode

Podijelite članak

Nakon brutalnog napada Torcide, kada je u Zagrebu teško ozlijeđen slučajni prolaznik, koji se vraćao s obiteljskog objeda, od osmorice osumnjičenih navijača Hajduka, koje tužiteljstvo tereti za izazivanje nereda i sudjelovanje u tučnjavi jednom je određen istražni zatvor, dok je ostale osumnjičenike sudac istrage pustio da se brane sa slobode.

Napadnut je i teško ozlijeđen Ivan C. (32) koji na sebi i uza se nije imao nikakva navijačka obilježja, a navijači Hajduka su ga napali, oborili na pod i cipelarili.

Slomljena m je gornja i donja čeljust te nos, a sumnja se i na ozljede lubanje. Sada ga čekaju dvije teške operacije. Policija je privela 15 huligana Torcide,

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako su ispitana osmorica okrivljenika i predloženo određivanje istražnog zatvora. Ovo je njihovo priopćenje:

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je u svojstvu okrivljenika osmoricu hrvatskih državljana (1997., 1999., 2000., 1996., 1999., 1999., 2001. i 1988.), odnosno pripadnika jedne navijačke skupine zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanje nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi iz članka 122. stavak 1. KZ-a. (28. 5. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljeni pripadnici jedne navijačke skupine 26. svibnja 2019. oko 17,45  sati u Zagrebu, uoči odigravanja nogometne utakmice između GNK Dinamo i HNK Hajduk; zajedno i prema prethodnom dogovoru, radi izrazite netrpeljivosti prema pripadnicima druge navijačke skupine; došli u međusobni fizički sukob s pripadnicima druge navijačke skupine.

Osnovano se sumnja da su se pripadnici navijačkih skupina međusobno napadali, udarali rukama i nogama, razbijali boce, čaše i drvene letve, svjesni da kod građana stvaraju strah i nemir, te su u isto vrijeme slučajnom prolazniku (1987.) koji im se našao na trasi kretanja i koji nije pripadnik niti jedne navijačke skupine, zadali više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu uslijed čega je slučajni prolaznik zadobio teške tjelesne ozljede (fraktura donje i gornje čeljusti).

Osnovano se sumnja da su okrivljenici takvim svojim postupanjem doveli u opasnost život i tijelo druge osobe i ugrozili javni red.

Ovo je državno odvjetništvo, nakon provedenih dokaznih radnji ispitivanja okrivljenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih osam hrvatskih državljana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog u odnosu na prvookrivljenika te mu odredio istražni zatvor, a odbio je prijedlog u odnosu na ostale okrivljenike”.

Komentiraj