NAKON DEBAKLA “NAJBRŽEG PRSTA”: Natječaj za potpore poduzetnicima po novim pravilima

Natječaj za bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća, čiju je objavu prije mjesec dana obustavio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, bit će ponovljen.

Potvrdili su to za poslovni.hr iz Ministarstava, u kojemu su u tijeku pripreme novih promijenjenih uvjeta po kojima će se ponuditi 141,7 milijuna kuna iz NPOO-a namijenjenih za startupe, jer je nakon odustajanja od najbržeg prsta s novim modelom potrebno i mijenjati pravila kod odabira projekata koje će se poduprijeti iz raspoloživog novčanog fonda.

Filipovićevom Ministarstvu u fokusu su natječaji za digitalizaciju, koji je krajem prošlog tjedna objavljen, te se finaliziraju i detalji za 1,9 milijardi kuna vrijedan program za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo.

No, posve u drugom planu ostao je program “Komercijalizacija inovacija”, koji je sa svojim fijaskom s najbržim prstom bio i prijeloman za otkazivanje provođenja natječaja za novoosnovana poduzeća. Taj natječaj financijski je izdašniji, vrijedan je ukupno 380 milijuna kuna, no ministar Filipović njega, međutim, nije želio naknadno poništiti, nego je prepustio Ministarstvu financija i Hamag-Bicrou da odrade daljnje postupke.

Ministarstvo financija je, naime, krovni koordinator za raspodjelu sredstava iz NPOO-a, a Hamag-Bicro provodi tehnički dio posla ocjenjivanja projekata koje su poduzetnici nominirali za potpore. Stoga u Ministarstvu gospodarstva lopticu za sve informacije o provođenju Komercijalizacije inovacija prebacuju na te dvije adrese.
Tek konstatiraju da je postupak dodjele u tijeku i odvija se u propisanim rokovima, a popis korisnika s kojima će biti sklopljeni ugovori bit će objavljen na internetskoj stranici eNPOO u roku od 10 dana od zabilježne potpisa ugovora u sustavu eNPOO.

I u Hamagu navode kako se zaprimljeni projekti obrađuju i postupak se, kažu, odvija u skladu s propisanim rokovima, te će o rezultatima obrade pravovremeno obavijestiti javnost. No, koliko je kandidata za potpore za inovacije, a podsjetimo da se u prvoj sekundi na taj natječaj uspjelo predati čak 354 prijava, eliminiralo i prijavilo MUP-u, iz Ministarstva financija do zaključenja broja nismo dobili odgovor, kao ni je li provedena istraga o ozbiljnim optužbama iz redova poduzetnika, koji su sami proveli istragu i utvrdili da su uvjeti za prijavu projekata naknadno mijenjani, odnosno antedatirani, o čemu su nadležna ministarstva zaprimila opširnu dokumentaciju.

Navodno su poduzetnici bili kontaktirani je li bilo sabotaže i s koje razine, ili su prijave odbačene kao neutemeljene, nakon mjesec dana još je nepoznato.

Slično kao za spomenuta dva natječaja, za komercijalizaciju inovacija i novoosnovana poduzeća, ni za natječaj za potpore za digitalizaciju nije proveden prethodni postupak javne rasprave, što poduzetnici zamjeraju Vladi, jer smatraju da bi time dobili puno ranije uvid u propozicije nadmetanja i bolje bi se pripremili.

No, ovog puta natječaj se ne provodi po principu najbržeg prsta, kao trajno otvoren, već će se odvijati po modelu privremeno otvorenog poziva.

To znači da će se svi projekti koji se zaprime unutar predviđenog vremenskog roka evaluirati i staviti na popis prema rezultatima ocjene kvalitete. Prijave će se početi predavati u vrlo kratkom roku, tjedan dana nakon objave poziva, dakle od 1. srpnja, ali će se prikupljati do 12. kolovoza.