NAKON 26 GODINA: Šest prijava zbog napada na Banske dvore

Izvor: Screenshot/HRT
Izvor: Screenshot/HRT

Ravnateljstvo policije objavilo je rezultate kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora prije 26 godina od strane JNA.

Piše: Vlatka Koren (Media servis)

Protiv šest osoba podnesene su kaznene prijave za pokušaj ubojstva tadašnjeg državnog vrha Hrvatske i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za raketiranje Banskih dvora 7. listopada 1991. u vrijeme sastanka Franje Tuđmana, Stjepana Mesića i Ante Markovića policija je kazneno prijavila pet državljana Srbije i jednog Hrvatske. U istrazi su intenzivno sudjelovale SOA i VSOA. Istraživanje je bilo jako složeno, odvijalo se u više etapa, a sve donedavno je oko bivši pripadnika zrakoplovstva JNA vladao zid šutnje, objasnili su iz Ravnateljstva. Načelnik Uprave krim policije Ante Gudelj zašto je policiji za istragu trebalo 26 godina.

”Upravo iz tih razloga što je trebalo vremena, svjedoka, mogućnosti, odnosno metodologija rada bila je kao što je bila. Svjedoci ste odnosa između Hrvatske i Srbije kakvi su oni vremenski bili. Znači, dovoljan supstrat se stvorio upravo danas, zatvorio krug sa materijalnim dokazima koji idu u smjeru da postoji osnovana sumnja za ovih šest osoba”, rekao je Gudelj.

Raketiranje Banskih dvora, prema kaznenoj prijavi, šestorka planirala je i izvela s ciljem destabiliziranja tadašnjeg političkog vrha RH. U napadu izvedenom s dva zrakoplova tadašnje JNA poginula je jedna osoba, četiri su ranjene, a nastala oštećenja bila su veća od 35 milijuna kuna. Napad JNA isplaniran je u Komandi ratnog vazduhoplovstva, naveo je Jadranko Karlušić iz Vojne policije.

”Zapovijed za napad izdao je Lj.B. (78) general major zapovjednik 5. Vazduhoplovnog korpusa JNA u Zagrebu odnosno izmješten u Bihać. Plan napada planirao je S.J.(69) načelnik odjela u Komandi ratnog vazduhoplovstva. On je izabrano pilote, sredstva i avione odnosno poziciju odakle će se napad izvesti.”, rekao je Karlušić.

Dva aviona Galeb poletjeli su oko 15 sati s aerodroma Udbina. Pripadali su 105. lovačkom bombarderskom puku Zemunik koji je za potrebe raketiranja područja RH izmješten na alternativni aerodrom Udbina. Zapovjed je izdana načelniku tog štaba Đ.M. (62) koji ju je prenio na pilote. Za osumnjičenog Č.K. tadašnjeg djelatnika kontraobavještajne grupe istražitelji sumnjaju da je podatke o detaljima sastanka Tuđmana, Mesića i Markovića ”vrlo vjerojatno imao iznutra”.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu jučer je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv navedenih, izvijestio je Jurica Ilić. Pretpostavlja se da su petorica u Srbiji, a Hrvat koji je pilotirao jednim od zrakoplova vjerojatno u JAR-u. U tijeku je utvrđivanje njihovih boravišta, a ŽDO će za sve tražiti određivanje istražnog zatvora.

Komentiraj