NAJNOVIJI CROBAROMETAR: Živi zid jedini raste – u ožujku skočio na 12,9 posto!

sinčić, bunjac, pernar, živi zid

Jedino Živi zid od rujna raste, dvije vodeće stranke HDZ i SDP već nekoliko mjeseci imaju silazni trend, dok je MOST stabilno četvrta opcija.

HDZ i dalje vodi i trenutačno uživa potporu od 29,5 posto. SDP je drugi na 19,3 posto. HDZ je tako od prosinca u laganom padu. SDP je također već treći mjesec u laganom padu.

Živi zid od rujna bilježi lagani rast, a ožujak završavaju na 12,9 posto potpore. MOST je stabilno četvrti s potporom od 7,1 posto, javlja Nova TV.

HDZ je jak među biračima iznad 60 godina, i tu ima 37 posto. Među biračima s osnovnom školom imaju potporu od 42 posto, a velik broj glasova i dalje crpe u Slavoniji 43 posto te u Dalmaciji 43 posto. SDP je također jak među biračima iznad 60 godina, gdje ta stranka uživa potporu od 25 posto. Veću zastupljenost imaju među biračima s visokom stručnom spremom gdje bi dobili 26 posto potpore i na kraju, njihova utvrda su Istra i Primorje s potporom od 30 posto.

Stranka mladih je Živi zid i to birača ispod 30 godina. Od njih bi dobili 29 posto glasova. Malo veću potporu bi dobili na selu, 15 posto, i u Sjevernoj Hrvatskoj, gdje uživaju potporu od 19 posto.

MOST može računati na veću potporu od nacionalne kod birača od 31 do 44 godine, gdje imaju potporu od 10 posto. Nešto više bi dobili među biračima u gradovima, 8 posto, i na kraju, i dalje su najjači u Dalmaciji s potporom od 14 posto.

Milan Bandić 365, koalicijski partner HDZ-a, ima potporu od 4,1 posto, Pametno 3 posto, HSS s 2,9 posto, IDS 2,6 posto, HSU s 2,5 posto i HNS 2 posto potpore.

Svi drugi su ispod 1 posto – HRAST ima 0,9 posto potpore, GLAS 0,7 posto i Neovisni za Hrvatsku 0,6 posto. Neodlučnih je birača 6,4 posto.

Podaci kažu da 60 posto ispitanika ne podupire Vladine politike, a samo njih 29 posto podupire. Istodobno, ne zna njih 11 posto. Vladine politike podupire 71 posto birača HDZ-a.

Birači su počeli sumnjati u opstanak koalicije. Trenutačno 74 posto birača misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja, a samo njih 18 posto smatra da neće. Ne zna 8 posto. I dalje u opstanak Vlade računa 88 posto birača HDZ-a.

Nakon blagog povratka optimizma, opet pesimizam – 70 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru, a njih 21 posto smatra da ide u dobrom smjeru, ne zna njih 9 posto.