NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: HDZ u padu, SDP blago raste, Most je treći, a Živi zid četvrti

andrej plenković

Prema redovitom istraživanju Dnevnika Nove TV Crobarometar HDZ je i dalje najjača politička opcija i uživa potporu od 33,3 posto birača, ali nakon sedam mjeseci prvi put bilježi pad potpore.

U veljači je uživao potporu od 35,1 posto. Nakon pet mjeseci pada SDP ožujak završava s potporom od 23 posto, dok je još mjesec dana ranije uživao potporu od 21,9 posto.

Treći je Most nezavisnih lista koji uživa potporu od 8,6 posto birača, a na četvrtom je mjestu Živi zid koji trenutačno može računati s potporom od 7,3 posto birača, a prije 30 dana imao je 9 posto birača uz svoje ideje.

Trenutačno više birača ne odobrava Vladine politike, njih čak 47 posto, dok ih odobrava 41 posto, suzdržano je njih 12 posto.

Nakon sedam mjeseci Plenkovićeva kabineta 59 posto ispitanika misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru, što je najveći postotak pesimista od ustroja Vlade. Samo 34 posto ispitanika misli da zemlja ide u dobrom smjeru.

Sada 73 posto ispitanika misli da će vladajući dočekati 2020. zajedno. Još prije mjesec dana to je mislilo dvije trećine birača Mosta i HDZ-a. Neznatno raste, na 19 posto, broj onih koji misle da će se koalicija raspasti, dok njih 8 posto ne zna ništa o tome, pokazuje redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar.

Rad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović odobrava 49 posto birača, a ne odobrava njih 43 posto, dok njih 8 posto ne zna. Predsjednica ima neznatan pad potpore jer je prije 30 dana njezin rad odobravalo 51 posto ispitanika, a nije odobravalo njih 41 posto. Njezin rad podupire 87 posto birača HDZ-a, ali i 61 posto birača Mosta, 41 posto birača Živog zida te 21 posto birača SDP-a.

O predsjednici Republike pozitivan dojam ima 55 posto birača, a ne 60 posto kao prije mjesec dana, dok negativan dojam ima 39 posto ispitanika, a ne 34 posto.

Pozitivan dojam o Andreju Plenkoviću ima 52 posto ispitanika, a ne više 56 posto kao u veljači. Istodobno, negativan dojam o premijeru ima 40 posto ispitanika, a prije 30 dana bilo ih je 35 posto.

Manje od 50 posto, točnije 45 posto građana ima pozitivan dojam o Boži Petrovu, dok je to u veljači imalo njih 51 posto. Negativan dojam o predsjedniku Hrvatskog sabora ima 45 posto ispitanika u odnosu na 40 iz veljače.

Pozitivan dojam o šefu SDP-a Davoru Bernardiću ima 31 posto ispitanika, a negativan njih 46 posto. I on je prije mjesec dana bolje stajao jer je 36 posto građana imalo o njemu pozitivan dojam.