NAJAVA VEĆEG SUKOBA: Petro Porošenko – Sve je veći rizik otvorenog rata Rusije i Ukrajine

petro porošenko

Petro Porošenko, ukrajinski predsjednik, iznio je tvrdnju kako je rizik od otvorenog rata između Rusije i Ukrajine danas veći nego što je bio prije godinu dana.

Ukrajinski je predsjednik dao intervju njemačkom “Bildu” u povodu posjete Berlinu. Rekao je i kako Rusija nije do sada primijenila niti “jednu jedinu točku” mirovnog sporazuma iz Minska. Podsjetimo da je sporazum predviđao prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Porošenko također upozorava da Rusija pojačava svoje vojno prisustvo na granici s Ukrajinom i izravno kaže: “Opasnost da izbije otvoreni rat je veća nego što je bila lani.” Uz to navodi kako Rusija ulaže sve više u pripremu za rat, kako piše u “Bildu”.

Angela Merkel je jučer tijekom telefonskog razgovora tražila od Putina da osigura poštovanje prekida vatre u Ukrajini, te da bude omogućen pristup promatračima  bude omogućen pristup na područje koje je zahvaćeno sukobima.

“Putin je pokrenuo i informacijski rat protiv Njemačke”, izjavio je Porošenko. Najvjerojatnije u kontekstu kako mnogi u Njemačkoj izražavaju sumnje i zabrinutost kako Rusija pokušava izazivati probleme u Njemačkoj i na taj način oslabiti kancelarku Angelu Merkel. Prema pisanju nekih analitičara Rusija bi na taj način pokušala zanjihati i Europu, pa bi lakše primjenila svoju moć i u Ukrajini. (p. m.)

 

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!