NAJAVA U NJEMAČKOJ: Veće plaće i za 500 eura za tri milijuna zaposlenih

Oko tri milijuna zaposlenika u državnim i javnim službama u Njemačkoj bi moglo dobiti 10,5 posto veću plaću ili najmanje 500 eura više mjesečno.

To su u srijedu, 11. listopada, najavili Sindikat zaposlenih u njemačkom javnom sektoru Ver.di i Udruga državnih službenika (dbb), piše Fenix magazin.

Sindikati traže 10,5 posto veću plaću, ili najmanje 500 eura više mjesečno u krugu primanja i plaća za državnu javnu službu. Povećanje plaća bi se odnosilo na zaposlenike u javnim institucijama, vrtićima, školama, na sveučilištima, javnom prijevozu, zaposlenike komunalnih poduzeća, u pravosuđu, u financijskim i poreznim uredima, bolnicama…

Pripravnici, vježbenici, studenti i privremeni radnici bi trebali dobiti 200 eura više od dosadašnjih mjesečnih primanja, a pripravnike bi trebalo primati na neograničeno vrijeme. Trajanje kolektivnog ugovora trebalo bi biti dvanaest mjeseci.

“Javne usluge su potrebne i tražene kao nikada prije. Zaposlenici rade na granici izdržljivosti. U mnogim javnim ustanovama, granica opterećenja je odavno prekoračena”, naglasio je predsjednik Ver.di Frank Werneke.

U javnom sektoru u cijeloj zemlji ima 300.000 slobodnih radnih mjesta. Istovremeno, zaposlenici u javnom sektoru nisu dobro plaćeni.

“Očekivanja državnih službenika su velika s obzirom na ponekad apsurdne razlike u plaćama u javnom sektoru. Izrično savjetujem domaćim poslodavcima da ta očekivanja shvate vrlo ozbiljno; pritisak i često frustracija su veliki. Zaposlenici žele da se njihov rad cijeni”, jasno je rekao Werneke.