NA SUDOVIMA NEMA ROČIŠTA: U štrajk zbog plaća od ponedjeljka idu spremačice, zapisničari, upisničari

Štrajk službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima počinje u ponedjeljak u 7 sati.

“Spremačica na našem sudu ima 480 eura plaću, s tim da joj država daje dodatak od 81 euro zato što je ispod minimalne plaće. Zapisničar na istom sudu ima 706 eura, upisničar 650 eura, arhivar 630 eura. Sucima su plaće povećane, a mi smo na rubu jada i egzistencije”, otkrila je za RTL koliko su niske plaće Zdenka Barber, sindikalna povjerenica na Županijskom sudu u Bjelovaru.

Pokušaji mirenja s Ministarstvom pravosuđa propali su jer nije prihvaćen njihov zahtjev za povišicom od 400 eura.

“Potplaćeni smo definitivno. Svi su za štraj, čak i naši suci. Sudačka komora dala nam je podršku jer su svjesni da nemaju s kim raditi. Svjesni su da referada bez zapisničara ne može opstati”, kaže Aleksandra Knežević, sindikalna povjerenica na Općinskog suda.

Za građane će štrajk značiti otkazivanje gotovo svih usluga na sudovima, ali i ročišta. “Ne obustavljaju se poslovi koji od važnosti života, ugroze zdravlja. To je ono što se mora izvršavati. Svi drugi poslovi i službenički, namještenički, pomoćno tehnički poslovi se neće izvršavati. Ako nema zapisničara nema ni ročišta”, pojašnjava Iva Šišković predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

Ministar pravosuđa Ivan Malenica već danima poziva sindikate na strpljenje dok se ne izradi novi Zakon o plaćama. Oni kažu da povjerenja nemaju, misle da će ostati bez traženog povećanja. Iz Vlade svih ovih dana bez velikih obećanja, jedino su prvostupanjskim sucima izašli u susret i dali povišice.

“Apelirali smo na strpljenje. Svi oni upoznati su s time što radimo kroz zakon. Razgovori će ići da tražimo strpljenje da zakon napravimo u miru zajedno sa sindikatima”, komentira ministar Malenica.

Ministarstvo pravosuđa na zahtjeve mora odgovoriti i Sindikatu pravosudnih policajaca. Prošli tjedan prosvjedovali su ministru pod prozorom. Do petka očekuju odgovor o povišici. Ne dogovore li se, organizirat će prvi štrajk u zatvorima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!