NA RUBU PROPASTI: Mali distributeri goriva idu s ustavnom tužbom – trpe štetu od 1,5 milijardi kuna

Mali distributeri dopisuju se s Vladom i traže obeštećenje, jer ih odluke Vlade o umjetnim cijenama goriva uništavaju.

Vrtoglave cijene goriva i posljedice takvog stanja na tržištu uživo je u Dnevniku Nove TV komentirao Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

“Svjedoci smo da cijene na svjetskom tržištu rastu. U Hrvatskoj se nastoji nekakvim umjetnim metodama smanjivati tu cijenu. Međutim, Hrvati trebaju znati da ju netko plaća. Prošla je godina otkad se donose mjere, a mi mali distributeri to plaćamo iz svog džepa”, rekao je.

“Problem je što je to već prešlo sve naše mogućnosti. Moja procjena je da je distributerima nanesena šteta od preko milijardu i pol kuna, vjerojatno i veća, ali to je najblaža procjena”, dodao je.

Zbog toga su, istaknuo je Miljavac, financijske mogućnosti malih distributera pri kraju.

“Ima tvrtki koje već zatvaraju ili planiraju zatvaranje, a neke su već blokirane. Nalazimo se u jako lošoj situaciji i budućnost velike većine malih distributera je neizvjesna”, rekao je.

Zbog toga su od Vlade već tražili obeštećenje. “Napisali smo brdo dopisa Vladi i nikad nismo dobili ništa konkretno. Ne očekujemo to, ali bi bilo normalno da dobijemo kompenzaciju za gubitke koje imamo. Međutim, mi više nemamo nikakvih mogućnosti osim da tražimo svoju pravnu zaštitu”, rekao je Miljavac.

“U ponedjeljak podnosimo tužbu Ustavnom sudu i idemo u realizaciju naših zahtjeva pred mjerodavnim sudovima od kojih tražimo pravičnost i svoje dostojanstvo kao poduzetnici, zaštitu svojih kapitala i budućnost naših tvrtki”, dodao je na kraju razgovora.