NA OTKRIVANJU BISTE GHANDIJU: Evo što je premijer rekao o kandidaturi Grabar Kitarović

Premijer Andrej Plenković prisustvovao je otkrivanju biste Mahatmi Gandhiju na zagrebačkom Bundeku, a bio je tu i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izvor: Media servis

Pritom je prilično šturo odgovarao na pitanja o predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović, koju će objaviti u podne.

Na pitanja zašto predsjednica ni danas neće odgovarati na pitanja, hoće li stranka odgovornost za podršku njoj ako ne pobijedi, tko će sve od stranaka podržati predsjednicu i zašto bi ju trebalo podržati. Premijer je odgovarao kratko, praćen glasnogovornikom.

“To ćete pitati nju i njenu ekipu”. Na pitanje tko će još podržati predsjednicu kaže: “Većina hrvatskog naroda. Predsjednica će pobijediti… Zato što ljudi dobro vide.”

Zatim se odlučio na nešto duži odgovor zašto podržati predsjednicu. “Mislim da je to više nego očito u ovom trenutku. Njena postignuća u drugom mandatu, smjer zemlje koju vodimo, činjenica da se angažirala na međunarodnom pozicioniranju Hrvatske. Da je vodila računa o stabilnosti institucija.”

Na pitanje koliko će koštati kampanja premijer uvjerava.”Sve je to već odgovoreno i planirano. Ima njen tim ima stranka, bit će to dobro sve.”

Osvrnuo se i na najavljeni štrajk školskih sindikata, koji zahtijevaju povećanje koeficijenata, i rekao da nije vidio objavu na Facebooku ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja je izrazila nezadovoljstvo razvojem situacije.

“Bitna je jedinstvena politika Vlade. Ponudu smo dali sindikatima, primili ih na sastanak, razgovarali. Oni tu ponudu znaju, ponuda se odnosi na dio ove godine, za razgovore za ubuduće smo ostavili za kasniju.” Na pitanje što se može još učiniti s obzirom na to da sindikati odbijaju vladinu ponudu, rekao je: “Razgovarat ćemo s njima.”

Na pitanje hoće li riskirati prosvjed u školama uoči predsjedničkih izbora odgovorio je: “Ne vidim da su te dvije stvari povezane. Nisu povezane.”

Pohvalio se da je u mandatu Vlade proračun resora znanosti i obrazovanja više puta povećan te da se napravila reforma, pa dodao:

“Trebamo voditi računa i to je poruka koja je kontinuirana, mi se moramo raširiti otprilike onoliko koliko možemo, to je okvir politike. Tu apeliramo kod njih na razumijevanje. Ponuda je bila dobra, isto usput rečeno, ovaj mjesec za rujan se diže plaća, dva posto, svima, osnovica, temeljni kolektivni ugovor, i državne i javne službe. A kreću i pregovori o novom, temeljnom kolektivnom ugovoru.”