MOST PRIKUPLJA POTPISE: Želimo ukidanje obvezne članarine u HOK-u i pomoći obrtnicima

MOST je započeo s prikupljanjem potpisa za ukidanje obvezne članarine Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Izvor: Media servis

“Ne radi se o rušenju institucije, nego samo o promjeni načina poslovanja”, poručuje saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

“Glavni cilj je pomoći našim obrtnicima koji i dalje smatraju da plaćaju određene članarine, a da ni sami ne znaju što ne plaćaju, što godišnje iznosi nekakvih 15 milijuna kuna. Razmjer prihoda, koji se ostvaruje obveznom članarinom i prihodima od prodaje usluga bi se promijenio jer sad obrtnici imaju 70 posto prihoda iz članarina, a samo 10 posto iz prodaje usluga i dobara.”

Troskot je upozorio kako se određenim dužnosnicima Hrvatske obrtničke komore na županijskoj razini u nekim primjerima isplaćuju iznosi i do 800.000 kuna. Pozvao je sve stranke da podrže ovaj zakon.

“Iz razloga što želimo pomoći našim obrtnicima koji su sa ovim svim mjerama proglašeni kao i ugostitelji, kao jedini širitelji zaraze, da im se ukinu svi parafiskalni nameti. S druge strane, dolaze im i porezna rješenja.”

Saborski zastupnik Nikola Grmoja komentirao je rušenje kvoruma u Saboru nakon što je odlučeno da se u petak neće glasovati o ukidanju obavezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Nismo išli s ovim zakonskim prijedlogom da podijelimo vladajuću većinu. On je dio našeg izbornog programa. Mi samo provodimo ono što smo građanima obećali, skupili smo potpise opozicije, a to što je došlo do raskola vladajuće opozicije, to je njihov problem, a ne naš. Premijer koji cijelo vrijeme uporno ponavlja da je rasturio opoziciju na izborima, kakvo je to rasturanje opozicije, ako ti nemaš većinu.”

Komentiraj