MOST NAJAVIO: Moguće smanjenje plaća za lokalnu samoupravu

Most, pregovori

Nakon što je i konačno dogovoreno da će MOST sudjelovati u Vladi, jedna od stvari kojima će se pozabaviti je i reforma lokalne i regionalne samouprave.

Piše: Media servis

Jedna od prvih najava je smanjenje udjela plaća u prihodima jedinica, što je jedno od famoznih 7 MOSTovih jamstava. Što na to kažu sindikati i udruga gradova?

MOST najavljuje da će se dopušteno izdvajanje za plaće u lokalnoj samoupravi smanjiti s dosadašnjih 20 na 15 posto. S tim da bi se lokalnim jedinicama koje ne budu poštovale ovo ograničenje ukinula mogućnost izglasavanja proračuna, što bi za sobom povlačilo i nove izbore. Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. najavio je Božo Petrov.

“Dat ćemo vremena da se prilagodi koncept. Imat ćemo taj zajednički rad, godina i 2 mjeseca je sasvim dovoljno vremena, nakon toga će se primijeniti kompletna reforma lokalne i regionalne samouprave, a ako se slučajno ne dogodi, ići će primjena ovoga zakona”, rekao je Petrov.

Kako na to gleda predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika Boris Pleša?

“Ili se smanjuju plaće ili se otpuštaju ljudi, trećeg rješenja nema, to je bilo isto kada se donosio postojeći zakon. Što će to značiti za jedinice lokalne uprave koje su financijski slabije? Teško je reći, možda je to način da prestanu funkcionirati”, kaže Pleša.

Podsjetimo, Petrov je u Metkoviću smanjio plaće, a slično je bilo i nakon nedavnih izvanrednih izbora u Vrgorcu kada je novi gradonačelnik zaposlenima smanjio osnovice. Sindikat je reagirao jer se gradonačelnik Vrgorca nije pridržavao Zakona o radu.

“Da je tamo gdje postoji sindikalna podružnica, on dužan savjetovati se sa sindikatom. Mi smo reagirali i on mora vratiti osnovicu natrag, s tim da kada krene u novu proceduru, mora se držati tih odredbi”, objašnjava Pleša.

Predsjednik udruge gradova, HDZ-ov Željko Turk kaže da podržavaju racionalizaciju, ali podsjeća da je lokalnoj samoupravi vlada Zorana Milanovića izmjenama poreznih zakona oduzela 1,4 milijarde kuna prihoda zbog čega su se brojne jedinice našle u jako lošoj situaciji.”

Naglašavamo daljnju potrebu za decentralizacijom, kako obaveza, ali i financijskih sredstava prema gradovima i općinama. Puno je toga u zraku, treba još u puno toga razgovarati. O tome kako će lokalna samouprava biti decentralizirani, nije bilo ni riječi”, zaključuje Turk.