MORH ODGOVORIO PREDSJEDNIKU: Umjesto da poštuje zakon opet smo dobili javne uvrede

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak putuje u službeni posjet Svetoj Stolici. Nakon što je predsjednik i svezi s tim istupio u javnosti oglasili su se iz MORH-a i prozvali ga opet za nepoštivanje zakona jer, kažu, resurse za put nije tražio od Ministarstva nego ih je uputio načelniku Glavnog stožera. 

Reagiranje prenosimo u cijelosti.

“Unatoč više zamolbi, Ured predsjednika Republike Hrvatske i dalje ne poštuje Zakon o obrani te zahtjeve za korištenje vojnih resursa i dalje upućuje direktno načelniku Glavnog stožera, a ne po Zakonu o obrani prema kojem Ured Predsjednika zahtjev treba slati kabinetu ministra obrane nakon čega ministar donosi Odluku koju potom šalje načelniku Glavnog stožera na postupanje.

U slučaju potpore za odlazak u Vatikan Predsjednik Republike zatražio je preko načelnika Glavnog stožera potporu, vozila i pripadnike Hrvatske vojske. Ministar se u ovom, kao i u svakom drugom slučaju mora ponašati odgovorno prema proračunu Ministarstva obrane na što ga kao čelnu osobu ministarstva obvezuje Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Umjesto zahtjeva koji vodi prema zakonitom rješenju problema ponovno smo, po tko zna koji put, dobili javne uvrede.

Ministarstvo obrane zaključuje da postupa u skladu sa Zakonom o obrani, a to moraju poštivati i Ured predsjednika Republike Hrvatske i Glavni stožer Oružanih snaga”, stoji u reagiranju.