MLADEN VEDRIŠ: Dinamom se ne upravlja iz Hercegovine, Mamićeve zasluge su neupitne, a ide i stadion

Ugledni profesor međunarodne ekonomije, Mladen Vedriš, koji je počasni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, gostovao je na N1 televiziji i pojasnio kako će Dinamo dobiti novi stadion.

“Samo je pitanje vremenskog okvira i da se konačno dogovori model”, kaže Vedriš i dodaje kako prvo treba riješiti imovinsko pravne odnose kojeg vode dijelom vlada, a dijelom gradska uprava. Smatra kako se sa Crkvom može pronaći rješenje bilo zamjenom zemljišta bilo prihvaćanjem financijske kompenzacijske. “To je onaj kamen temeljac. “Onda na sceni imate četiri partnera. Dinamo je od početka isticao da je spreman financirati i voditi izgradnju stadiona, tu je i Grad Zagreb koji je rekao da je spreman dati koneciju ili pravo građenja”, rekao je Vedriš za N1 i dodao da je ono što se u međuvremenu dodalo i što je dobro to je spremnost UEFA-e da sufinancira priču oko kampusa i da je spremna sufinancirati uređenje igrališta Zagreba da se mogu igrati utakmice dok traje gradnja na Maksimiru.

“Četvrti značajan partner je Hrvatski nogometni savez koji mora i može zajedno s Vladom biti nacionalni partner ovim gradskim partnerima. Vlada je donijela Zakon o sportu i u tome je Zakonu navela da će strateški projekti imati prioritet”, kaže Vedriš. Naglašava kako se ovdje ne govori o novcima, već o tome da strateški projekti značajno lakše rješavaju niz formalnosti koje su tu potrebne.

Godina 2024. moguća je kao početak gradnje

“Vlada daje status strateškog projekta, HNS veže uz sebe UEFA-u, Grad ima zemljište koje daje na korištenje, a Dinamo ima kapacitet da osigura eqity”, kaže Vedriš i dodaje da je potrebno dovršiti dogovor s Crkvom kako bi se ovaj dogovor priveo kraju. “Kad se ide na ugovor o pravu građenja ili koncesiji vi morate imati ZK uložak koji je čist”, naglašava Vedriš koji je rekao kako se nada kako će se uskoro početi rješavati sve probleme. “To je urbana obnova grada s akcentom na stadion”, ističe Vedriš i dodaje kako bi se stari stadion skroz srušio i kaže kako lokacija za stadion ostaje.

“Ako bude ovo što je rečeno, da igralište Zagreba bude osposobljeno da na njemu Dinamo može igrati međunarodne utakmice i nacionalno prvenstvo, 2024. godina moguća je godina početka građenja stadiona”, smatra Vedriš. Dodaje kako se itekako može u sljedećih 10-12 mjeseci pripremnog rada odraditi paralelno do početka građenja stadiona.

“Ako bude dobre organizacije i ne bude gubitka vremena na razne distrakcije, moje uvjerenje je da bi se u prvom kvartalu mogao riješiti papiranti dio posla i potpisati sporazumo onda krenuti u ozbiljnije pripreme za grandnju”, kaže Vedriš.

Dinamo nije jedan čovjek

Naglasio je da kod gradonačelnika Tomaševića i njegovih ljudi postoji spremnost i interes da se spreme u tu investiciju i da je Dinamo neupitno naglasio želju. “Potrebno je s Crkvom, bez fige u džepu potpisati ugovor jer i Crkva ima svoje neupitno legitimne zahtjeve u smislu povratka, da izrazi želju što je kompenzacija za njihov dio”, smatra Vedriš.

“Dinamo je izrazio želju da sufinancira izgradnju stadiona”, kaže Vedriš i ističe da je Dinamo spreman osigurati početni kapital koji će omogućiti kredit. Objasnio je i da se mora vidjeti i održivost modela otplate kredita.

“Puno tu postoji tehnokratskog posla prije nego se pređe na građevinski dio”, kaže Vedriš.Vedriš je komentirao i smjenu Krešimira Antolića. Kaže kako se Dinamom ne upravlja iz Hercegovine. “Zdravko Mamić ima neupitne zasluge za razvoj kluba u sportskom dijelu”, kaže Vedriš i dodaje kako klub nikad ne može biti samo jedan čovjek.