MJERE OSTAJU NA SNAZI: Produžuju se do 31. prosinca – ima malih promjena

”U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 4671 slučajeva, podsjećam da smo ih prije tjedan dana imali samo 80 više. U bolnicama su 2253 osobe. Bilježimo porast broja ljudi na intenzivnoj i na respiratorima”, rekao je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš i upozorio na veliku popunjenost bolnica.

“Cijepljeno je 65,51 posto odraslog stanovništva. Stiglo je i cjepivo za djecu. Posebno se preporučuje cijepiti djecu s kroničnim bolestima. Cijepljenje je potpuno dobrovoljno”, naglasio je ministar te dodao da se nabavljaju i dva lijeka: ”Namijenjeni su liječenju lakšeg oblika te onima koji imaju velike šanse da bolest postane teža, kao i za one s kroničnim bolestima. Dolazak jednog lijeka planiran je 20. prosinca. No, daleko kvalitetnija opcija jest cijepljenje”.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je produljenje mjera:

”Unatoč smanjenju brojeva, naši brojevi zadnjih dana stagniraju. Omikron se širi puno brže od delta varijante. To dovodi do pooštravanja mjera u nizu zemalja, a omikron bi mogao brzo postati dominantna varijanta. Ne razmišljamo o popuštanjima ograničenja”.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će donijeti sedam odluka od kojih su dvije nove, a ostale se produžuju, najavio je Božinović i objasnio o kojim se mjerama radi:

“Produžuju se mjere o maskama, radnom vremenu trgovina i javnim okupljanjima te javnom prijevozu… Jedna je promjena u javnim okupljanjima, naime, sada dozvolu za javna okupljanja na otvorenom daju županijski stožeri. Mjere se produžuju do 31. prosinca.

Druga promjena odnosi se na mjere na granici vezano uz posebne mjere ubog omikrona – zabrana ulaska u državu se više ne odnosi na osobe koje dolaze iz Hong Konga.

Nova odluka se odnosi na uvođenju mjera u socijalnoj skrbi, naime, obaveza COVID potvrda se uvodi i za korisnike centara i sve osobe koje dolaze u centre”.