MIŠLJENJE ANALITIČARA: Njemačkoj kancelarki Merkel trese se fotelja zbog izbjegličke krize

angela merkel

Tako misli Michael Spreng, nekadašnji glavni urednik „Bild am Sonntag“ Michael Spreng, koji predviđa da će se kancelarka Merkel naći pod pritiskom da postavi pitanje povjerenja vladi.

Kako piše bečki dnevnik Österreich, sve bi se trebalo odvijati kroz sljedećih nekoliko tjedana, a Spreng misli kako će ožujak biti sudbonosan sa Angelu Merkel. Bit će to zbog pokrajinskih izbora i Samita EU. Naime, sve su veći pritisci na kancelarku zbog prihvata velikog broja migranata od kojih mnogi traže u Njemačkoj i azil.

O svemu je Spreng rekao:

„Angela Merkel je u velikoj opasnosti. Može se dogoditi da će se situacija do te mjere zaoštriti da će biti prisiljena postavi i ono najgore – pitanje povjerenja vladi u Bundestagu.“

Naglasio je kako se po njegovom mišljenju gospođa Merkel kreće između dvije opasnosti – gubitak vjerodostojnosti i gubitak vlasti.

„Moja prognoza je da će sa EU do posljednje sekunde pregovarati i utvrditi da je sve što je pokušala bilo neiskorišteno“, kaže Spreng. „Tada će se naći kompromis koji mora biti negdje između ograničenja za prihvat izbjeglica i zatvaranje granica.“

Prema njegovom mišljenju Njemačka i nema pravog nasljednika. Izuzetak bi po njemu mogao biti Wolfgang Schaeuble kao prijelazni kancelar do 2017. (p. m.)