MINISTRICA BRNJAC: Najbolje stoji Istarska županija, podbacile Zadarska i Šibensko-kninska

Nakon užeg kabineta, a uoči sjednice Vlade izjavu za medije dala je ministrica turizma Nikolina Brnjac koja je komentirala trenutnu turističku sliku u našoj zemlji.

Izvor: Media servis

Otkrila je da najbolje trenutno stoji Istarska županija s 60-70% popunjenosti u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

“Ono što bismo željeli pojačati su Šibensko-kninska i Zadarska županija koje nekako u ovim sadašnjim pokazateljima nisu dobre. Prema trenutnim podacima imaju popunjenost od 30-40%.”

Dodala je da trenutna situacija nema veze s projektom Safe stay in Croatia jer se on bavi osvještavanjem turističkih djelatnika s epidemiološkim mjerama.

“Kao što znate prošle godine nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze niti u hotelima, niti u kampovima, niti u komercijalnom smještaju. Cilj projekta je educirati sve u turističkom sektoru, bez obzira što su brojke sada dobre, ali da nastavimo u tom trendu. Zato ćemo nastaviti razgovore sa županijama i svim dionicima u turističkom sektoru da vidimo kako su se pripremili i provode li sve što smo odradili.”

Osvrnula se i na dobre brojke koje su zabilježene tijekom lipnja:

“Kada usporedimo s 2019. godinom mislim da možemo biti zadovoljni da dođemo do 60% i ako se nastavi dobra epidemiološka situacija mislim da možemo biti na tim brojkama.”Komentirala je i procijepljenost građana.”

Jedino s cijepljenjem se možemo zaštititi sačuvati trenutnu epidemiološku sliku”, poručila je Brnjac, no istaknula da cijepljenje nije obavezno. Zaključno je komentirala je Covid putovnice koje će se primjenjivati već od 1. srpnja:
“Također mislim da će se na taj način motivirati veći broj naših građana da se cijepe. Ja sam nedavno putovala, svi koji ste putovali znate da vam treba dosta papirologije, testovi koji vam mogu otežati prolaze preko granica. Mislim da kroz digitalnu potvrdu će biti pojednostavljena turistička kretanja i da bi to trebao biti dodatni motiv za cijepljenje.”