MINISTAR PANENIĆ: Ivan Kovačić je napravio hrabar ustupak, ima moju apsolutnu potporu

tomislav panenić

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u razgovoru za Media servis komentirao je prodaju državnog udjela u Podravki, najave Kanađana da će od Krka naparaviti energetsko čvorište, te problematiku razdjelnika.

Najavljeno je u vrlo kratkom roku smanjenje javnog duga do 1, 5 milijardi kuna kroz privatizaciju. Što će se privatizirati ministar ne navodi. Kaže kako će privatizacija biti odrađena nakon što se utvrdi analizom koja su to poduzeća spremna, za koje ima interesa i za koje možemo postići najbolju cijenu. U posljednje vrijeme se često spekulira s prodajom državnog udjela u Podravki. Panenić navodi da će to biti odluka Vlade, ali koji je njegov stav.

“Moj stav je da poduzeća koja mogu djelovati na tržištu i koja se mogu dokazati na tržišnoj utakmici da je njima upravljanje privatnih investitora dobro. Pogotovo, ukoliko imamo strukture gdje postoji više različitih vlasnika, investitora.Podravka je naša perjanica u smislu uspješnosti i nadam se da će u budućnosti tako ostati”, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić u intervjuu za Media servis.

Rezanje županija i općine jedno je od MOST-ovih predizbornih obećanja. Ističe da bi on bio pristalica modela da uz određene poticajne mjere čelnici lokalnih samuprava dobrovoljno iznađu model koji je najbolji za tu lokalnu sredinu. Osvrnuo se i na potez HDZ-ovog župana koji je u Šibeniku dao postaviti plakat s dobrodošlicom u Zadarsku regiju iskazujući stav protiv MOST-ovih planova.

“Ja mislim da je to samo poruka koja iza sebe nema neku kvalitetnu analizu. Volio bih vidjeti ono što govori u korist poruke”, kazao je ministar Panennić. Očekuje se turbulentno političko razdoblje jer bi u narednom razdoblju u Saboru trebao biti prihvaćen niz reformskih zakona.”Rasprave će biti poticajne i kritičke i sa strane zastupnika MOST-a i očekujem da se tako svi ponašaju. Ako krenemo od podjela na političke blokove onda ćemo za svaku odluku imati problem. Pozivam sve saborske zastupnike da osobno razmotre svaki predmet da mogu donijeti najbolje odluke”, rekao je Tomislav Panenić.

S obzirom na sve političke oluje kroz koje prolaze misli li ministar Panenić da bi im bilo lakše da su Vladu sastavljali sa SDP-om.

“Mi se nismo nadali da ćemo u bilo kojoj Vladi biti netko tko neće podmetnuti leđa. Prema tome, ovoj Vladi želimo snažno dati naš doprinos”, istaknuo je ministar Panenić.

Cilj im je zastupati reforme da se one i provedu u ovom mandatu. Kad nas ocjenjuju unutar 100 dana mi nismo ni naveli da će se te reforme moći ili morati dogoditi u tom roku- kaže ministar. U daljnjem djelovanju očekuje potporu i Ivana Kovačića koji je dao ostavku na mjestu šefa kluba zastupnika nakon pobjede Ivana Škaričića na unutarstranačkim izborima HDZ-a u Omišu.

“Ima moju apsolutnu potporu. Naravno, on nije želio da Vlada koja je sastavljena na državnoj razini da se reflektira njegovo nezadovoljstvo. Napravio je hrabar ustupak i dalje je uz Most i ima moju veliku potporu”, dodaje ministar.

Strani investitori predvođeni kanadskim konzorcijem najavili su da od Krka žele napraviti energetsko čvorište. Zanimljivo, ispada da i oni i Vlada kroz tvrtku LNG Hrvatska namjeravaju graditi na istom zemljištu. Panenić kaže da su njihovi predstavnici bili kod njega prije dva mjeseca, da su iskazali interes da idu u tu investiciju.

“Niti su jednog trenutka pokazali i jedan jedini dokument kojim bi pokazali u kojoj je fazi ta investicija, niti da ima financijsko uporište. Investicija je vrlo ozbiljna i očekujemo od njih ozbiljan pristup”, smatra Panenić.

Navodi i da tada nisu ukazali da je zemljište predmet mogućeg spora s Vladom.

“Vlada nastavlja sa svojom investicijom. Od nje očekujem puno ozbiljniji pristup”, kazao je ministar gospodarstva. Najavljuje da će vrlo brzo imati stav oko problematike razdjelnika topline.”Već sada ima nekih naznaka za unaprjeđenje toga sustava. Kada bude cijela studija gotova, kada je možemo iskomunicirati s radnom skupinom, imat ćemo rješenje. Kažnjavanja neće biti, promjene će se dogoditi”, zaključio je ministar Panenić u intervjuu za Media servis.