MINISTAR MARIĆ PO STOTI PUT: “Porez na nekretnine nije nikakav novi porez”

zdravko marić

Ministri su se okupili na prvoj sjednici Vlade nakon godišnjih odmora i svi redom naglasili da su se odmorili, a dio njih bio je spreman i odgovarati na novinarska pitanja.

Izvješće: Lana Ružičić

Porez na nekretnine nije nikakav novi porez, ponovio je po tko zna koji put ministar financija Zdravko Marić. Komentirao je i tvrdnje načelnika Tisnog da mu je poslao poreznu inspekciju nakon što je kritizirao spomenuti porez. To je još jedna u nizu ne tako laganih a neutemeljenih optužbi jer sam zahtjev potpisao 2 tjedna prije kritika, rekao je Marić. Dodao je da se u najmanje 9 jedinica provodi proračunski nadzor.

“I ne radi se o nikakvoj vrsti revanšizma niti osvete baš suprotno. Iz6 njegovih riječi mogu iščitati dvije poruke. S jedne strane da bi on u takvoj situaciji vjerojatno u prošlim vremenima i sudjelovao na taj način da su se koristili takvi alati”, rekao je Marić. Najavio je seriju javnih panela na kojima će s javnosti sučeliti argumente za i protiv poreza na nekretnine. Otkrio je da pripreme proračuna idu dobro. Nastavljamo s trendom smanjivanja javnog duga, zaključio je Marić.

Još jedan ministar kojeg je premijer Plenković „poklopio“ putem medija jest ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Rekao je da se priprema novi Pravilnik o nadzoru uvoza voća i povrća koji je povučen zbog negodovanja susjeda. Dogovorit ćemo cijenu koja će biti prihvatljiva za sve, rekao je Tolušić. Tvrdi da se sve dogovorio s premijerom i nije mu sporno što ga je javno kritizirao.

“Što se tiče premijera imam apsolutno njegovu punu podršku i hvala mu na tome. Pravilnike svako ministarstvo donosi samostalno i premijer nije bio upoznat s time. Činjenica je da smo mogli puno kvalitetnije odraditi odnose sa susjedima” priznao je Tolušić. Ministar je izvijestio da je za štete poljoprivrednicima nastale u požarima osigurano 20 milijuna eura, ali se stavka može povećati do 50 milijuna eura. Natječaj će biti otvoren u listopadu i za štetu od tuče, zlatne žutice i uništen poljoprivredni potencijal, a ne štetu na usjevima.

Zakon o lokalnoj samoupravi tek će sutra biti predstavljen radnoj skupini, pa sve ono što se pojavilo u medijima nije točno, osim ako stručnjaci i mediji nemaju čarobnu kuglu, komentirao je resorni ministar Lovro Kuščević i odbacio informacije da će se ograničavati mandat lokalnim čelnicima. Najavio je da se Zakonom želi omogućiti bolje funkcioniranje lokalnih jedinica, urediti odnose čelnika i vijeća.

“Želimo malo ograničiti ovlasti gradonačelnika i načelnika. Želimo urediti stanje donošenja proračuna. Dakle želimo učiniti jedinice lokalne i regionalne samouprave još boljima, bržima i kvalitetnijima kako bi bili servis našim građanima”, izjavio je ministar. U Banskim je dvorima potpisano 28 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju poduzetničkih inkubatora, opremanje bolnica i socijalnih ustanova te očuvanje kulturne i prirodne baštine. Ugovori su ukupno vrijedni više od 670 milijuna kuna, od čega su 82 posto EU sredstva.

Komentiraj