MINISTAR BEROŠ: I obvezno cijepljenje je opcija bude li virus napredovao

Premijer Andrej Plenković obilazi Dalmaciju. Posjet je počeo u Splitu, a na rasporedu je i Dubrovnik te gradilište Pelješkog mosta u Komarni.

Izvor: Media servis

Posjet je započeo sastankom s Upravom Kliničkog bolničkog centra Split. Situacija je tamo alarmantna zbog velikog broja zaraženih koronavirusom i malog broja cijepljenih. Na respiratoru je 49 ljudi, rekao je premijer i pozvao građane da se cijepe.

“Poruke koje zajednički želimo uputiti su: cijepljenje, primanje boostera, poštivanje epidemioloških mjera.”

Uz premijera je i ministar zdravstva Vili Beroš. “U protekla 24 sata imamo 1578 novozaraženih, što je više u odnosu na prije 7 dana kada ih je bilo 1103. Testirano je 4344 osobe što je postotak pozitivnih od 36,33 posto.”

Poražavajuća je informacija da u Splitsko – dalmatinskoj županiji samo 50-ak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva, dodao je Beroš. “Razmišljamo o sljedećoj turističkoj sezoni. Prošlu smo omogućili, ali hoćemo li i ovu? S ovakvim stupnjem procjepljenosti, pogotovo u turističkim županijama, vjerojatno nećemo. To je upozorenje svima. Moguće je da će Europska komisija u preporukama uvesti i pitanje stupnja procijepljenosti domicilnog stanovništva”.

Plaćamo visoku cijenu zbog ne cijepljenja i zbog ne pridržavanja mjera, rekao je ministar. “Nosimo maske, održavajmo distancu, perimo ruke, prozračujmo i cijepimo se. To je za nas mali napor, ali velika pomoć zdravstvenim radnicima koji su iscrpljeni. Apeliram na to. Biolnice se pune, puno više u primorskim regijama nego na kontinentu, a jedan od razloga je stupanj procjepljneosti.”

Istaknuo je problem mladih koji svoje starije članove obitelji nagovaraju da se ne cijepe. Ali, obveznog cijepljenja neće biti. Barem za sada. Kada voda dođe preko grla onda će se o tome razmišljati.

“Obavezno cijepljenje u ovom trenutku nije opcija. Ali ukoliko virus bude napredovao, ukoliko kliničke slike budu teže, razmišljat ćemo i o tome. Što se tiče testiranja i potvrda, rekao je da će sutra biti održan sastanak te će se na uputnicu moći raditi brzi testovi.”HZJZ već je komunicirao da će se promijeniti paradigma testiranja. PCR neće biti obavezni, bolest će se moći dokazati i brzim antigenskim testovima koji su sve bolji i točniji.”

Ravnateljica županijskog HZJZ-a Željka Karin ističe nadljudske napore da se što veći broj ljudi testira. Brzi testovi će im olakšati život. “Moći će imati potvrdu za kretanje unutar Hrvatske, za opravdanje bolovanja, ali i za sve ostale situacije gdje im treba potvrda.”

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović istaknuo je nedostatak medicinskog osoblja, a rekao je i koliko je kreveta slobodno za covid pacijente. “Mi imamo dovoljno postelja, bit će sigurno 35 slobodnih za primiti pacijente. Možemo širiti dodatne kapacitete, nije to neki nedostatak.”