Milivoj Pašiček: Ministri naprijed – novinari stop na hrvatski način

Milivoj 2

S dolaskom nove vlasti sve se više pritišću mediji, prijeti se stalno smjenama, govori se o „našim“ i „tuđim“ medijima, sve se više u kut guraju novinari, ubijaju se njihove slobode, stvara cse ozračje straha, onemogućuje im se rad.

Najnovija blamaža učinjena je kada je odjednom uvedena nova moda, pa se novinarima nije omogućilo da postavljaju pitanja ministrima ispred zgrade Vlade, što je do sada bilo nepisano pravilo. Naime, uoči sjednice Vlade novinari bi pričekali i dobili poneki odgovor od ministara o aktualnim temama.

Netko je odlučio sakriti ministre od javnosti, neka rade u tajnosti. Pa tko je uostalom ta javnost, tko su građani i što oni uopće trebaju znati?! Da bude sve još ljepše za vidjeti između novinara i ministara napravljen je koridor od osiguaranja. Za nadati se je kako već sutra umjesto zaštitara tu neće biti koridor policajaca.

Nije li sve to još jedan scenarij kako bi se još jače stisnulo novinarske slobode i ubila kritička riječ? U svakoj normalnoj demokratskoj zemlji uobičajena je suradnja vlasti i novinara u interesu javnosti. Zanimljivo bi bilo vidjeti od koga je došao naputak da se ministre štiti od novinara koridorom zaštitara i što o svemu tome zna i ima za reći premijer Tihomir Orešković.

On, koji je godinama živio vani, u Kanadi, morao bi znati kakvi demokratski standardi na tom planu postoje u civiliziranom svijetu. Ovo što se u nas događa uvreda je novinarstvu, šamar demokraciji, a svakako ima i zasade primitivizma u nečijoj ili nečijim glavama.

Komentiraj