MILANOVIĆ & PLENKOVIĆ: Kako će izgledati nastavak ‘tvrde kohabitacije‘?

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković posljednjih mjeseci pokazuju što znači ta famozna ‘tvrda kohabitacija‘.

Izvor: Media servis

Širok je spektar tema oko koje su se njih dvojica prepucavali; HOS-ove majice, Dan državnosti, obljetnica Oluje.

Najveći kamen spoticanja ipak je rad Stožera civilne zaštite. Situacija se primirila nakon proslave u Kninu, ali pitanje je – kako će se njihov odnos razvijati nakon ljetne stanke?
Nekadašnji kolege iz studentskih dana i pripravnici u Ministarstvu vanjskih poslova postali su tijekom godina politički suparnici. Da je njihov odnos sve samo ne dosadan vidjelo se i za vrijeme predsjedničke kampanje.

“Moj pozdrav i razdragani mah novom ljubitelju Franje Tuđmana, ali mi znamo tko je Plenković. On ima najgore mišljenje o Tuđmanu, gore nego ja.

– Što se tiče Milanovića, imate čovjeka za kojeg smo mi u ministarstvu 90-ih govorili – Je li to onaj koji hvata krivine?”

Milanović je postao predsjednik i najavio da će biti najbolji prijatelj Andreju Plenkoviću za vrijeme njegovog mandata. Ali, već u izbornoj noći stvari je zakomplicirala nejasna sintagma.

“Bit će tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom.

– Ne znam što to znači, treba pogledati u Ustav, ja sam rekao da ću mu biti najbolji prijatelj.”

U međuvremenu se dogodila koronakriza, potres pa mjesta za prepucavanja nije ni bilo. Sve do Okučana i HOS-ovih majica, zbog kojih je predsjednik napustio obilježavanje obljetnice Bljeska.

“Njegovi suradnici, nakon što su vidjeli što se događa, pokazali su strah, nerazumijevanje, kukavičluk.

– Ja mislim da je kukavičluk bio njegov odlazak iz Okučana.”

Izvor: Ured predsjednika
Izvor: Ured predsjednika

Bilo je tu i nesuglasica oko promjene datuma Dana državnosti, a ponovno su se dotakli i toga tko kome vrijeđa majku i oca.

“On se taj i takav našao nju nešto komentirati.

– Možda sam se trebao rasplakati kao Plenković pa reći da mi vrijeđaju oca.

– Predsjednik republike nastavlja iznositi laži i neistine.

– Što bih ja sad trebao reći? Da je Plenković huškao ljude iz polusvijeta da govore najgroznije stvari o mom starom.”

No najviše problema ipak ima oko Stožera civilne zaštite. Predsjednik Milanović iznistira da se rad stožera definira u Saboru.

“Meni se čini da je predsjedniku dosadno, dosadno mu je očito u političkom smislu.

– Meni nikad nije dosadno, a kad mi je dosadno uzmem bicikl pa odem na Sljeme.”

Živci su proradili i oko proslave obljetnice Oluje u Kninu.

“Ide mi na živce, onako iskreno, ide mi na živce…

– A šta je on sad rekao majko Isusova? Živcira ga, nemaš pravo da te živcira…”

Odnos ovog dvojca za Media servis komentirao je politički analitičar Krešimir Macan. On smatra da Milanović voli oponirati Plenkoviću.

“Njih su dvojica generacija i on voli tu igru tko je pametniji. Sve do Dana pobjede, kad su na obilježavanju Oluje jedan drugoga nadopunjavali. To je svima bio šok i iznenađenje, ali to su njih dva. Dakle kad su u pitanju velike strateške, nacionalne stvari, dogovorit će se u pet minuta, ali će se prepucavati oko nebitnih stvari.”

U pozadini je, kaže, pomalo i ljubomora.

“Malo, jer su oni međusobno uvijek u konkurenciji. Milanović je frustriran da je netko ipak bolji premijer od njega, a Plenković je uistinu veliki radnik što Milanović nije bio. Ima velikih razlika između njih dvojice, Plenković bodove teško zaslužuje, a Milanović pokušava ponekad jeftinim štosevima doći do bodova.”

Iako su se pojavile teorije da Milanović nastoji diskreditirati funkciju predsjednika, Macan misli da to nije točno.

“On je iskren kakav je, predsjednik s karakterom i sad taj karakter vidimo. Tu nema neke smišljene taktike, on je takav od prvog dana mandata.”

Što, obzirom na njihove karaktere možemo očekivati nakon ljetne pauze?

“Možemo uvijek očekivati neke pojedinačne epizode u kojima će Milanović biti taj koji sitničari, on voli sitničariti. Plenković će to trpjeti, ali će s vremenom na vrijeme odgovoriti. Češće će ipak trpjeti tako da od toga ne nastane priča. Možemo očekivati dvokorak u javnosti toplo-hladno, ali vidjet ćete da će se dogovoriti oko bitnih stvari.”

Komentiraj