MILAN BANDIĆ: Nije prijatelj Hrvatske onaj tko dovodi u pitanje doprinos antifašizma – ili ne razumije ili čini to namjerno

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Gostujući na N1 televiziji zagrebački gradonačelnik odgovorio je na mnoga pitanja, a među njima i na ono oko promjene imena Trga maršala Tita, antifašizmu, skupštinskoj većini…

Oko promjene imena Trga maršala Tita Bandić je rekao: “Poruka je, da ako je to tema, a očito nekima jest iako ja mislim da to nije tema. Ako jest, onda je toliko ispolitizirana, kontroverzna da jedini pravorijek mogu dati građani Zagreba. Govorim isto što i prije. Mislim da totalnitarni sustavi dižu spomenike i daju imena ulica i trgova živim ljudima. To nigdje u demokratskom svijetu nije tako. Ako se to mijenja neka građani odluče o tome i daju ime.”

A oko ultimatuma na tu temu: “”Što se tiče ultimatuma, ja ne znam ni za kakav ultimatum. Izbori su gotovi, ne treba šiljiti. Skupština je 29. lipnja. Ukoliko se ne uspije konstituirati tri puta bit će novi izbori za Skupštinu. Moj prinos su dvije stvari, bilo kakve časničke funkcije se odričemo i spremni smo za široku koaliciju svih koji žele participirati. No ako gospoda to ne budu željela izazvat će nove izbore, ali mi nećemo.”

Na pitanje postoje li zbog antifašizma podjele u društvu za N1 Bandić je rekao: “Sretan sam zbog današnjeg dana kao istinski hrvatski antifašist, socijaldemokrat, čovjek koji okuplja sve na čemu se temelji hrvatska država – hrvatske ljevice, nauka Stjepana Radića, ideja Ante Starčevića… Sve se može spojiti. Svatko u Hrvatskoj, bez obzira kako se zvao, tko dovodi u pitanje doprinos antifašizma nije prijatelj Hrvatske – ili ne razumije ili to radi namjerno. Onaj tko dovodi u pitanje “točku na i” –  hrvatske branitelje i prvog predsjednika doktora Franju Tuđmana, nije prijatelj Hrvatske. Ili to radi namjerno ili ne razumije. To su dvije ishodišne točke stvaranja Hrvatske. Da nije bilo ZAVNOH-a i antifašista ne bi bilo ustava 1974., a mi se 1990. ne bismo imali od koga razdružiti. Oko toga nema mucanja i mora se biti precizan do bola. Danas sam tužan, vidio sam sedam, osam vijenaca na grobu prvog predsjednika, a na grobnici Narodnih heroja samo dva.”

Jeste li tužni da ćete danas biti u Brezovici, ali neće biti nitko iz državnog vrha, svi šalju izaslanike? Istovremeno će biti i skup u Jazovki, u spomen žrtvama partizana.

“To je Hrvatska, raspovućena, podijeljena. Da se digne prvi predsjednik i branitelji, opet bi legao u grob od tuge. Dolazi li netko ili ne dolazi, znam da ja 17 godina dolazim i da govorim isto. Oni kalkuliraju, ja nemam oko čega, a najmanje oko onoga što je suština stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Ja sam bio i ostao u svoj. Imam uzora u majci i dragom Bogu, drugog uzora nemam. Naučio sam nešto od Radića, Starčevića, Račana… Od svih ponešto. Ali ove se temelje ne smije dovesti u pitanje”, odgovoruio je Bandić za N1.

 

Komentiraj