MIGRANTSKA KRIZA: Oštra kontrola – registriranima u Gevgeliji nitko se neće više priključiti

Vlado Dominić, ravnatelj hrvatske policije
Vlado Dominić, ravnatelj hrvatske policije

U Zagrebu su se na temu izbjegličke krize sastali šefovi policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Dogovorena je i potpisana deklaraciju prema kojoj će se profilacija migranata provoditi na grčko-makedonskoj granici i da će se oni organizirano prevoziti od Gevgelije do Šentilja.

Svaka zemlja na svojoj ruti u svom aranžmanu. Uz to, šefovi policija traže da se u taj dogovor uključe i Bugarska i Albanija jer bi u slučaju črvstog zatvaranja grčko-makedonske granice moglo doći do pristiska na te zemlje.

“Dogovorili smo da će zajednička profilacija biti na grčko-makedonskoj granici, i registracija. Kad se migranti registriraju, bit će kontrolirani prijevoz. Svaka država će na svom teritoriju garantirati da oni migranti koji su registrirani dolje u Gevgeliji, da se nitko više ne može priključiti toj grupaciji”, rekao je ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić, a prenosi Media servis.

Migranti koji su registrirani organizirano će se prevoziti od Preševa, preko Šida, Dobove, pa do Šentilja gdje će se razdvojiti oni koji žele ostati u Austriji, a ostali će biti prevezeni do Njemačke. Dogovoreno je da će oni migranti koji ne prođu profilaciju – ostati na ‘hot spotovima‘ u Turskoj i Grčkoj.

S ovim zaključcima, koji na snagu stupaju danas – bit će upoznate vlade svih zemalja i Vijeće EU-a., poručeno je na kraju sastanka. O ljudima koji su vraćeni prije dogovora dogovarat će se na bilateralnoj razini.

Uoči sastanka šefova policija ‘Inicijativa Dobrodošli!’ organizirala je prosvjednu akciju pod nazivom “Europa ne može graditi svoju sreću na tuđoj nesreći”. Migrantska kriza glavna je tema i dvodnevnog summita EU koji za dva sata danas počinje u Bruxellesu.

Komentiraj