MATE RIMAC: Ulažem u tvornicu baterija u Kini – u Hrvatsku želim dovesti proizvođače automobila

Foto: Screenshot/HRT
Foto: Screenshot/HRT

Mate Rimac, osnivač i većinski vlasnik tvrtke Rimac Automobili, koji je na sajmu automobila u Ženevi oduševio novim autom Concept Two, najbržim električnim automobilom na svijetu, gostovao je u Dnevniku HRT-a.

O novoj jurilici, koja ima 1914 konjskih snaga i razvija maksimalnu brzinu od 412 kilometara na sat, Rimac je za HRT rekao:

“C_Two je nama važan kao zaseban biznis, ali glavni proizvod naše tvrtke je pogonski i baterijski sustav za druge proizvođače. Mi svojim automobilima pokazujemo sve što možemo. C_Two želimo proizvesti u 150 komada i to je značajan posao. Trenutno još proizvodimo i prototipove kojih će biti 20, ali će ih većina završiti u zidu jer se to mora napraviti. Prvi primjerci će kupcima biti isporučeni 2020.”.

Pojasnio je i zašto sada ide u veliki posao s ulogom od pet milijuna eura u tvornicu baterija u Kini. Riječ je o najvećem kineskom proizvođaču baterija, tvrtki Camel, a za posao će dio novca osigurati i kineska vlada. “Kina je najveće tržište električnih automobila i autobusa jer su se oni opredijelili za taj put. To je veliko tržište za nas i naše partnere, a u Hrvatskoj radimo za sva velika ostala europska i američka tržišta. Ta tvornica u Kini je samo za tamošnje tržište i mi kao tvrtka Rimac Automobili ulažemo pet milijuna eura, a ostatak investiraju naš kineski partner i kineska država”, rekao je Rimac i dodao:

“Prije sedam godina bio sam sam u garaži, a danas nas je 350 u dvije tvrtke. Imamo ljude iz 25 zemalja, na što sam posebno ponosan. Od početka nam je bio cilj da se to može postići ovdje – da se otvaraju vrhunska radna mjesta. Želimo se širiti, imamo urede u Osijeku i Splitu i tražimo lokacije za novi pogon… Ja želim pomoći Hrvatskoj da dovedemo druge proizvođače automobila ovdje. Mi izvozimo 100 posto na strana tržišta i imamo manje konkurencije za radna mjesta, ali želimo druge proizvođače da zajedno s njima guramo državu u pravom smjeru. Želimo li privući ljude, odmah smo u najvišem poreznom razredu i to je jedan od naših najvećih problema. Pitam se što bi bilo da smo prije pet godina otišli u Njemačku – tko zna… Da je baba muško, zvala bi se Duško”, završio je šalom Rimac.