MARIO MIHALJEVIĆ: Zašto je Nenad Bjelica najuspješniji trener Dinama svih vremena

Mario Mihaljević, naš legendarni radijski voditelj, novinar, pjesnik i skladatelj zabavne glazbe, koji je i vrsni poznavatelj nogometa, posebno zbivanja u Dinamu, upustio se u jednu zanimljivu analizu u kojoj dokazuje kako je Nenad Bjelica već sada, prije Benfice, najuspješniji trener Dinama u povijesti.

Mihaljević na Facebooku piše: “Moram se prvo ispričati. Mojim prijateljima. Trenerima. Ali znam, neće mi zamjeriti prijatelj Nikola Jurčević umjesto koga je baš Nenad Bjelica došao na mjesto trenera, pa ja sam njemu bio trener u malom nogometu. Neće mi zamjeriti Cico Kranjčar s kojim sam vezan na neki način skoro pola stoljeća.

Branko Zebec, s kojim sam imao posljednji intervju ne može mi zamjeriti, kao ni prijatelji Josip Kuže, Vlatko Marković i Dražan Jerković, iz istog razloga ni Tomislav Ivić.
Neće ni Zeko, ni Rudač, ni Šušak, ni Gračan, ni Ivanković…….oprostite prijatelji koje nisam spomenuo. Možda će mi zamjeriti Ćiro, ali on će to brzo i oprostiti.

E pa sada neka se zapiše: NENAD BJELICA JE NAJUSPJEŠNIJI DINAMOV TRENER SVIH VREMENA.

Bez obzira na rezultat protiv Benfice. Zašto to mogu ovako samouvjereno tvrditi? Zato što Dinamo pratim “stoljećima”, pogledajte slike, a rekoh da sam s većinom trenera i drugovao. Ako treba, evo taksativno:

1. Bjelica nije naslijedio ekipu, on ju je stvorio. Pokupovao neke do jučer svima gotovo nepoznate igrače i napravio stroj koji gazi.

2. Bjelica ima igru. Malo trenera na svijetu uspijeva u tako kratkom vremenu napraviti igru. I to kakvu. Odgovornu, a atraktivnu, svaki igrač s jasnim zadatkom i dopuštenjem da se igra, s dopuštenjem vica. Jedini je na svijetu koji to radi s dvije momčadi. A igraju isto. Neviđeno.

3. Prekidi. Samo Čik Čajkovski je početkom 70-ih tako pomno uigravao prekide tako da protivnik ne zna što ga čeka.

4. Ponašanje na klupi. Znam velike trenere koji se ukipe kada počne utakmica. Bjelica ne. On dozira pritisak na suce. A isključenje protiv Plzena je obrazac kako se ponaša pravi trener. Kada je vidio da mu igra pada, da su se igrači malo opustili jer vode dva nula, znao je da mora nešto učiniti. I učinio je.

5. Mirnoća. Znam da kipi u njemu ali on se kontrolira. Izvanredno. Osim u ovakvim situacijama kada to čini namjerno.

6. Odnos s medijima. Svaka riječ odmjerena, s poštovanjem prema protivniku, iskren prema sebi i svojoj ekipi. Savršeno.
7. Hrabar. Ne samo kao trener, nego i kao čovjek koji kada je to nepopularno ne poriče vezu sa čovjekom koji ga je doveo u klub, a koji je, zbog za ovu priču nevažnog razloga, u drugoj zemlji.

8. Pošten. Prije utakmice s Osijekom, on javno priznaje da je navijač Osijeka. Kada tu veličinu shvate u Kohorti onda će mu napraviti još veći mural od onoga koga su prekrižili. BBB će mu također napraviti mural. Mada sam siguran da njemu to nije važno.

Važniji je spomenik koji se ne vidi. A to je puni stadion, puna srca i rušenje svih prokletstava te svaki put velika nogometna predstava. Bjelica je spasio čast Dinama i dinamovaca.
Hvala lega”.

Komentiraj